Evropské unii předsedá Kypr, žádá o mezinárodní pomoc

Kypr dnes na půl roku přebírá předsednictví Evropské unie. Ostrovní stát přitom musel začátkem tohoto týdne požádat o mezinárodní pomoc. Stal se tak už pátou zemí eurozóny, která nevydržela nápor současné dluhové krize. Na Kypr každý rok jezdí tisíce českých turistů. Sídlo svých firem tam zároveň mají někteří čeští miliardáři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Na Kypru vládne komunistická strana, ostrov je ale přesto oblíbeným cílem bohatých podnikatelů. Důvodem jsou hlavně velmi nízké daně.

Teď ale země čelí hluboké finanční krizi - její banky utrpěly rozsáhlé ztráty v zadluženém Řecku. Stát na jejich záchranu nemá, a proto požádal o pomoc eurozónu.

Na peníze se přitom Kypr chce soustředit i během svého evropského předsednictví. Jeho hlavním úkolem má být jednání o rozdělení financí z unijního rozpočtu na dalších sedm let.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme