Evropské záchranné fondy pomohou snížit ceny dluhopisů problémových zemí

Záchranné fondy eurozóny budou moci přímo nakupovat italské a španělské dluhopisy. Tím se sníží úroky, které za ně obě země musí slibovat na finančních trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande na summitu EU v Bruselu

Italský premiér Mario Monti, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande na summitu EU v Bruselu | Zdroj: Reuters

Výnosy z těchto cenných papírů dosáhly v poslední době rekordních hodnot a dlouhodobě by byly pro tyto země neudržitelné. Zásadní rozhodnutí přijali v noci lídři sedmadvacítky na summitu Evropské unie v Bruselu.

„Otevíráme možnost zemím, které se dobře chovají, aby využívaly nástrojů finanční stability k obnovení důvěry trhů a znovunastolení jejich stability,“ oznámil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne na Radiožurnálu byl zvláštní zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska a analytik České spořitelny a odborník na evropskou ekonomiku Petr Zahradník

Pomocí unie se snižováním úroků ze svých dluhopisů podmiňovaly Itálie a Španělsko svůj souhlas s Paktem pro podporu růstu a zaměstnanosti. Ten nakonec tedy unie jako celek přijala. Počítá s více než 120 miliardami eur.

Itálie a Španělsko si od nákupu dluhopisů záchrannými fondy slibují, že nebudou muset plnit tak tvrdé podmínky a kontroly, jaké zažívá Řecko.

Peníze ze strukturálních fondů nebo úvěrů Evropské investiční banky pomohou hlavně malým a středním podnikům tvořit nová pracovní místa.

Česko nemusí přenést kontrolu nad svými bankami do Bruselu

Číst článek

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Ondřeje Housky se však zřejmě nedá čekat, že by schválené opatření bylo zásadním řešením. "Jestliže by došlo k nějakému vyhrocení situace, musely by se nakoupit dlouhopisy za stovky miliard eur," vysvětluje Houska.

V záchranných fondech je však 500 miliard eur. Pokud by tedy mělo dojít na plnou pomoc Španělsku a Itálii, eurozóna na ni nemá finanční kapacitu. Schválený krok má tedy zřejmě sloužit především k uklidnění situace.

Pavel Novák, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme