Evropsko-ruský summit může Moskvu přiblížit členství ve WTO

Za zesílených bezpečnostních opatření se v Bruselu odpoledne uskuteční summit Evropské unie a Ruska. Hlavním obsahem rozhovorů prezidenta Dmitrije Medveděva a ministrů zahraničí a hospodářství s jejich evropskými partnery bude podpora členství Ruska ve Světové obchodní organizaci a otázka unijních víz pro ruské občany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv a José Manuel Barroso

Dmitrij Medveděv a José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

Rusko si od summitu slibuje, že za něj Evropská unie ztratí slovo v ženevském sídle WTO. Pro Brusel by členství Ruska ve Světové obchodní organizaci znamenalo zjednodušení hospodářských kontaktů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu Ruska s EU mluvil na Rádiu Česko Karel Kovanda, úřadující generální ředitel EK pro vnější vztahy

Chce ale po Moskvě ústupky v obchodě se zemědělskými produkty a také stanovení pravidel pro investice do automobilového průmyslu.

Rusko se nedávno dohodlo s Evropskou unií na odstranění cel na vývoz ruských surovin, což měla být podle zástupců Moskvy poslední překážka, která bránila vstupu Ruska do Světové obchodní organizace.

„Summit je sice jen půldenní, ale program je poměrně bohatý. Kromě tématu WTO a vízové povinnosti nás zajímá i světové hospodářské prostředí, klimatické změny, regionální vztahy a podobně,“ říká Karel Kovanda, úřadující generální ředitel EK pro vnější vztahy.

Evropská unie by také nabídla Rusku spolupráci v zahraniční politice, ale chce za to řešit otázku takzvaně zamrzlých konfliktů. Především problém Ruskem podporovaného Podněstří, které se chce odtrhnout od Moldavska.

Zrušení víz zatím raději ne

Rusko by se od Evropské unie také rádo dočkalo zrušení víz pro své občany. To se ale podle diplomatických zdrojů v dohledné době nechystá.

Německá kancléřka Angela Merkelová po setkání s ruským premiérem Vladimirem Putinem řekla, že zrušení vízové povinnosti mezi Evropskou unií a Ruskem se v blízké době nedá očekávat. Kancléřka se obává především negativního dopadu vízové liberalizace na německý pracovní trh. Podle Angely Merkelové bude nutné sestavit plán kroků, které budou bezvízovému styku předcházet.

„Je to také otázka reciprocity. O zrušení víz pro občany Ruska nemůžeme hovořit bez toho, aniž by došlo k úlevám pro občany Evropské unie v Rusku, kteří se tam musejí policejně hlásit,“ podotýká Kovanda a dodává:

„Myslím, že dohoda je blízko. Jestli se ale dnes něco podepíše si nejsem jist."

Milan Kopp, Pavel Novák, Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme