Evropskou ekonomiku čeká příští rok stagnace

Evropské hospodářství čeká příští rok téměř nulový růst. Na vině je hlavně přetrvávající globální finanční krize. Ukazuje to pravidelná prognóza vývoje ekonomiky, kterou dnes zveřejnila Evropská komise. Některé státy čeká recese, některé - včetně Česka - ještě hospodářský růst. Ale pomalejší, než se čekalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Výhled, který nabízí tato předpověď, je chmurný jako dnešní počasí v Bruselu. Riziko recese je pro některé státy eurozóny a celé Unie reálné," prohlásil eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia.

Podle prognózy poroste hrubý domácí produkt Unie příští rok jen o dvě desetiny procenta. Ještě letos by měl být jeho růst alespoň necelé jedno a půl procenta.

Důvodem rapidního poklesu tempa hospodářství Evropské unie je hlavně globální finanční krize, která Evropu plně zasáhla na konci září. Hospodářství některých velkých členských států čeká příští rok krátkodobá recese. Týká se to například Irska, Španělska nebo Velké Británie.

Stagnaci by měly zaznamenat ekonomiky Německa, Francie nebo Itálie, ale také třeba Litvy a Švédska. Po mnoha letech se také očekává růst nezaměstnanosti v Unii na 8 procent.

Česká ekonomika by měla nadále růst, ale pomalejším tempem, než se předpokládalo. Oproti jarnímu odhadu 4,7 procenta to podle Evropské komise letos bude o 3 desetiny procentního bodu méně - tedy 4,4 procenta. Růst má v našem případě zpomalovat ještě i příští rok (na 3,6 procenta) a zrychlit by měl až v roce 2010.

V celé Unii by oživení mohlo nastat v druhé polovině příštího roku a v roce 2010 má být průměrný růst ekonomik sedmadvacítky zas nad jedním procentem.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme