Evropský parlament chce nabrat desítky nových zaměstnanců. Změna by se dotkla rozpočtu

Největší poslanecké frakce v Evropském parlamentu chtějí mít víc personálu. Předložily návrh, který umožní všem poslaneckým klubům nabrat příští rok desítky nových pracovníků. A to navzdory závazku Evropského parlamentu snížit počty zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku | Foto: David Iliff, CC-BY-SA 3.0

Podle mluvčího lidovecké frakce Pedra Lópeze se tento závazek týká jenom pracovníků Evropského parlamentu, a ne personálu poslaneckých klubů. Těm podle něj v posledních letech přibylo agendy, počty zaměstnanců politických frakcí se ale neměnily.

Právě lidovečtí europoslanci přišli teď spolu s evropskými socialisty s požadavkem na jejich navýšení. Bez větší publicity ho předložili rozpočtovému výboru Evropského parlamentu jako jednu z desítek úprav rozpočtu na příští rok.

Evropská komise přichází s novým návrhem na zrušení roamingu v EU

Číst článek

Obě tyto politické skupiny mají společně dostatek hlasů, aby ho prosadily nejen při středečním hlasování výboru, ale i při následném schvalování na plenární schůzi europarlamentu. Pokud uspějí, budou moci všechny poslanecké frakce rozšířit svůj personál dohromady o 76 lidí. Unijní rozpočet to vyjde na více než 50 milionů korun.

Evropští liberálové jsou proti

To se nelíbí třeba poslaneckému klubu evropských liberálů, ve které zasedá Martina Dlabajová z hnutí ANO. „Já musím říct, že jsem zásadně proti a stejně tak moje frakce. Myslíme si, že v této době finanční krize není hodné žádat o navýšení pracovníků v politických frakcích. Jsem zastáncem toho, že by stát měl zeštíhlovat a náklady snižovat. Existuje závazek pro všechny evropské instituce snížit rozpočet o pět procent,“ říká místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu.

Navyšování personálu frakcí podle ní jen vrhne další špatné světlo na tuto instituci, která se už tak netěší vysoké podpoře Evropanů. Socialisté ale ujišťují, že se budou snažit peníze vynaložené na nové pracovníky ušetřit jinde, aby tak dopady na unijní rozpočet byly minimální.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme