Evropský parlament dal nováčkům poslední vysvědčení

Evropský parlament dnes naposledy hodnotil, jak je deset budoucích nováčků připraveno na vstup do Evropské unie. Zpráva, kterou měl na starosti šéf zahraničního výboru parlamentu Elmar Brok, rekapituluje pokrok i nedostatky, které má ta která země na svém kontě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Jan Rosenauer

"Myslím, že desítka zemí dovedla skvělou práci," řekl Radiožurnálu Elmar Brok. To ale podle něj neznamená, že by nebyly vidět nedostatky. Pokud jde o Česko, v návrhu textu se objevuje například znepokojení kvůli obchodu s lidmi v narážce na dětskou prostituci na česko-německé hranici.

Parlament by měl vyzvat českou vládu, aby podpořila programy zaměřené na zvláštní pomoc obětem a zajistila potřebný výcvik policie a pohraniční stráže. Podle jednoho z našich pozorovatelů, lidoveckého senátora Josefa Vaculíka, je ale situace u nás srovnatelná s jinými zeměmi.

Zpráva připomíná také nedostatky, které nám vyčetla Evropská komise, zejména ohledně dodržování hygienických norem v potravinářských podnicích a uznáváni kvalifikací. Obsahuje i výzvu, aby Česko přehodnotilo stavbu jezů na Labi.

Nedodělky tu jsou, ale celkově je to docela dobré hodnocení, konstatoval další z pozorovatelů, senátor Daniel Kroupa. "Text není příliš nepříznivý vůči České republice ve srovnání s ostatními," řekl. O takzvané Brokově zprávě se bude ve Štrasburku hlasovat zítra.

Pavla Kvapilová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme