Evropský parlament schválil nový balíček k roamingu. Přeshraniční hovory nebudou dražší než šest korun

Evropský parlament ve středu schválil nový telekomunikační balíček, který zavede cenový strop pro přeshraniční hovory v rámci EU, vznikne systém zpětné komunikace, který bude informovat skrze linku 112 o bezprostředních hrozbách a členské státy přijmou opatření zaměřená na zavedení superrychlé sítě 5G. Na souboru právních předpisů se poslanci předběžně domluvili se zástupci členských států již v červnu. Ve středu byl potvrzen na plénu.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od poloviny června musí operátoři v Evropské unii v rámci roamingu zákazníkům účtovat stejné ceny, jako při volání z tuzemska.

Přeshraniční hovory budou stát nanejvýš šest korun. | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Od 15. května příštího roku cena volání z Čech do jiné země Unie nebude vyšší než šest korun za minutu a cena SMS by se měla pohybovat maximálně kolem 1,50 Kč. Stropy jsou stanoveny v eurech, pro země mimo eurozónu se budou přepočítávat dle aktuálního kurzu Evropské centrální banky a každoročně aktualizovat. Stanovení nových podmínek pro volání po celé unii je velký krok pro všechny Evropany, úspěch, pod nímž je podepsána Česká republika,“ říká Dita Charanzová (za ANO), autorka návrhu, jenž je součástí telekomunikačního kodexu.

Nová pravidla zároveň zvýší ochranu uživatelů smartphonů a webových služeb, jako jsou Skype a WhatsApp. Podle nových předpisů budou členské státy muset postupně do roku 2020 zavádět vysokorychlostní síť 5G.

Systém zpětné komunikace

V případě mimořádné události, jako jsou například přírodní katastrofy či útoky, bude zároveň zaveden systém zpětné komunikace skrze linku 112, který občany o hrozbě prostřednictvím zprávy SMS či mobilní aplikace informuje.

Nová pravidla zároveň přináší lepší předvídatelnost pro investory a podpoří sdílení nákladů mezi telefonními operátory.

T-Mobile dostal pokutu od telekomunikačního úřadu. Za agresivní obchodní praktiky zaplatí půl milionu

Číst článek

Telekomunikační balíček musí ještě formálně schválit členské státy. Ty pak budou mít dva roky na zavedení nových pravidel. Limity na ceny přeshraničních hovorů v rámci EU by měly začít platit už na jaře příštího roku.

Předvídatelnost pro investory

„Kodex přináší operátorům předvídatelnější investiční prostředí, které je zásadní pro rozvoj komunikací 5G,“ řekla zpravodajka Pilar del Castillo Verová (EPP).

Roamingový podraz T-Mobile

Číst článek

„Nová pravidla regulující (Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací) BEREC mu umožní přijmout nové odpovědnosti, které mu byly svěřeny v důsledku nových telekomunikačních pravidel,“ řekl zpravodaj Evžen Tošenovský (ODS).

„Návrh bude přínosný třeba pro studenty nebo pracovníky v mezinárodních týmech, kteří pobývají v různých zemích a pro které jsou dnes vzájemné hovory, zejména v porovnání s roamingem, mnohem nákladnější. Regulace jim tak umožní tyto náklady snížit,“ uvedl Luděk Niedermayer (TOP 09).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme