Evropský parlament má dnes na programu jednání o modrých kartách

Evropská unie chce přilákat více kvalifikovaných odborníků. Uvažuje proto o vydávání takzvaných modrých karet. Ty by měly být podobně jako americké zelené karty pracovním a pobytovým povolením pro pracovníka a jeho rodinu. Jde hlavně o přitáhnutí odborníků z neunijních zemí. Dnes budou o modrých kartách jednat poslanci Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Dosud se nechávají vysoce kvalifikovaní odborníci zlákat do Spojených států, Austrálie, nebo Kanady. Modrá karta by měla být jakýmsi motivačním faktorem, který by měl přivést chytré hlavy do Evropy.

Karta má být platná pro celou Unii a její držitel by po 3 letech strávených v jednom státě měl mít možnost přestěhovat se do jiné členské země.

Poslanci žádají, aby se uchazeč o kartu musel prokázat vysokoškolským diplomem uznávaným alespoň v jednom členském státě. Chtějí také, aby pracovní smlouva zaručovala takovému zaměstnanci alespoň 1,7mi násobek průměrného platu v daném členském státě.

Názor české vlády k této otázce je skeptický. Podle ministra vnitra nemá smysl uvažovat o povoleních pro občany 3.zemí, když není vnitřní pracovní trh Unie plně přístupný ani občanům všech členských států.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme