Evropský parlament řeší kontroverzní zákon o chemikáliích

Kontroverzní evropská legislativa o chemikáliích přežila další hlasování v Evropském parlamentu. Podle svých zastánců ve výboru pro životní prostředí má přispět k ochraně zdraví. Odpůrci ovšem tvrdí, že těžce poškodí chemický průmysl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Alice Tejkalová

"42 pro, 12 proti a 6 se zdrželo," shrnul výsledky hlasování ve výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu poslanec Guido Sacconi, který zákon předkládá. Návrh počítá s tím, že by průmysl musel nahradit nebezpečné látky vždy takovými, které jsou méně nebezpečné.

To by ale v mnoha případech znamenalo prodražení výroby, a ta by se tak stávala nerentabilní. Podle kritických analýz by například v české ekonomice mohlo přijetí zákona znamenat v konečném důsledku ztrátu údajně až šestnácti tisíc pracovních míst.

Evropský parlament má o konečném znění zákona hlasovat do konce roku a musí jej schválit i členské země.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme