Evropský průmysl je znovu v krizi

Průmyslová výroba v Evropě se po zářijovém růstu ocitla opět v krizi. Vážný propad zaznamenaly během října prakticky všechny průmyslové sektory Eurozóny, průmysl se ale propadal i v jiných zemích evropské sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba automobilů

Výroba automobilů | Foto: Evropská komise

V Eurozóně produkce meziměsíčně poklesla o 0,6 procenta a v celé Evropské unii o 0,7 procenta. Také počet zaměstnaných v EU ve třetím čtvrtletí poklesl ve srovnání se čtvrtletím předchozím o více než milion lidí. Údaje za třetí čtvrtletí vydal evropský statistický úřad Eurostat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš na Rádiu Česko

Ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš tento zvrat nepřeceňuje. Jde podle něj o sezónní vývoj, meziroční propad dál zvolňuje a to napříč všemi sektory.

"Nejhorší máme pravděpodobně za sebou. Oživení ale bude velmi pomalé. Především v sektorech, které v minulých měsících čerpaly státní pomoc, například automobilový průmysl ve formě takzvaného šrotovného, tak tam můžeme čekat určitý propad zakázek," řekl Bureš.

Evropa bude zaostávat za Asií

V příštím roce Bureš očekává, že růst ekonomiky v Evropě bude zaostávat nejen za Asií, ale pravděpodobně i za Spojenými státy. To by mělo negativně dopadnout na kurs Eura. Prostor pro růst úrokových sazeb nevidí.

"Eurozóna je různorodá, například Německo nebo Francie už jsou na cestě z krize, zatímco Španělsko nebo Irsko jsou na tom výrazně hůř a pro ně by zvýšení úrokových sazeb bylo velice bolestivé," uvedl Bureš.

V Česku podle dnešních údajů Českého statistického úřadu pokles v říjnu zpomalil, když průmyslová výroba meziročně klesla o 7,2 procenta. Podle Bureše bude náš průmysl nejspíš dál kopírovat dění v Německu.

"To nejhorší už máme za sebou, některé sektory, například automobilový průmysl ale ještě mohou dočasně pociťovat návrat krize. Dvouciferná tempa růstu jsou už ale pro všechny definitivně pryč," myslí si ekonom Poštovní spořitelny.

Igor Maňour, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme