Evropský soud: Kostky Lego nelze chránit patentem

Výrobce světoznámé stavebnice Lego prohrál spor o patentovou ochranu svých kostek. Evropský soud první instance v Lucemburku rozhodl, že samotný tvar stavebnicových součástek nemůže být patentově chráněný. Podobné kostky tak mohou na trh dodávat i jiní výrobci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

LEGO

LEGO | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Lego získalo unijní patentovou ochranu pro své typické kostky v roce 1999. O pět let později ale Evropská agentura pro ochranné známky prohlásila, že dvě řady výstupků a vnitřní uspořádání rubu kostek mají pouze užitnou funkci a nemohou být patentově chráněné.

Lego se tedy domáhalo ochrany svého stavebnicového systému před soudem. Začal mu totiž konkurovat kanadský výrobce hraček se stavebnicí nazvanou Mega Blocks. Tu ale podle internetového deníku EU.Observer přiznivci lega kritizují, protože kostky jsou vyrobené z tenčího materiálu a sestavené nedrží pohromadě jako ty od Lega.

Evropský soud první instance žádost Lega o patentovou ochranu odmítl s tím, že právo Evropské unie znemožňuje pouze registraci tvaru, kterým lze dosáhnout určitého technického řešení. Lego tak musí zaplatit soudní výlohy. Chce se ale odvolat k Evropskému soudnímu dvoru, nejvyššímu soudu Evropské unie.

Pavel Novák, Martin Hromádka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme