Evropský trh s energiemi zřejmě dozná velkých změn

Evropská komise dnes v Bruselu zveřejní plán na rozštěpení velkých energetických společností. Jde jí o to, aby stejné firmy nevlastnily produkci a zároveň distribuci energie. Společnosti ČEZ by se návrh týkat neměl, protože přenosovou soustavu v České republice vlastní společnost ČEPS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina

elektřina | Foto: Jan Rosenauer

Dlouho diskutovaný a kontroverzní - takový je plán Evropské komise na liberalizaci trhu s energetikou. Největší spory provokuje plán na povinné oddělení produkce energie a její distribuce, tzv. "unbundling".

Velké energetické společnosti by měly prodat distribuční sítě nebo předat kontrolu nad nimi nezávislým operátorům. To podle Evropské komise zvýší investice do infrastruktury a přiláká na trh nové firmy.

Rusko, které je strategickým dodavatelem a pokrývá čtvrtinu veškeré spotřeby zemního plynu sedmadvacítky, ale nebude moci například volně nakupovat plynovody sítě. Podle bruselských zdrojů nebudou moci třetí země kontrolovat energetické distribuční sítě, pokud předtím neuzavřou dohodu s Evropskou unií.

Z českých firem se dnešní návrh Evropské komise zřejmě dotkne společnosti RWE/Transgas, která dodává plyn z Ruska a zároveň ovládá i distribuci. Čeští zástupci zatím argumentovali strategickými zájmy: pokud by podle nich RWE/Transgas přestala být dodavatelem z Ruska, mohl by na její místo nastoupit ruský Gazprom, a to by nebylo v zájmu České republiky.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme