Evropský trh s novými auty je v krizi. Červnový pokles byl největší od roku 1996

Prodej nových aut v Evropě strmě klesá. V červnu se snížil o více než pět procent na zhruba jeden milion vozů. To je nejslabší výsledek za posledních 17 let. Za první pololetí spadl dokonce o téměř sedm procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co pak se to skrývá pod plachtou

Co pak se to skrývá pod plachtou | Foto: Jan Říha

Poptávka v Evropě je oslabená zejména kvůli dopadům dluhové krize na ekonomiku. Důležitou roli sehrává také rostoucí nezaměstnanost v některých státech. Důsledky jsou takové, že domácnosti méně utrácejí, a pokud mohou, ruší nebo odkládají nákupy dražších věcí, mezi které patří například auto.

Ekonomové zatím neočekávají výrazné zlepšení ekonomické situace v Evropě, propad na trhu nových aut tak bude zřejmě pokračovat.

V celé sedmadvacítce bylo jenom devět států, kde se odbyt v červnu meziročně zvýšil. Patří mezi ně například Dánsko, kde se prodej zvýšil nejvíce, a to o 19 procent. Z hlavních trhů následuje Velká Británie. Naopak nejslabší červnový odbyt byl v Irsku. Meziročně spadl o více než 70 procent. V Německu, které je největším automobilovým trhem Evropy, se prodej snížil o čtyři procenta.

Vede Volkswagen

Propad na našem trhu už patří mezi výraznější v Evropské unii. Od ledna do června se tady prodalo zhruba 80 tisíc nových aut. To je o více než 14 procent méně než ve stejném období loňského roku.

Druhé pololetí bude podle odhadů Pavla Tunkla ze Svazu dovozců automobilů už o něco lepší. Propad by se mohl snížit na zhruba pět procent nebo dokonce až k nule. Výrazné zlepšení ale můžeme očekávat až příští rok.

„Byli bychom rádi, abychom dospěli k nárůstu okolo pěti procent. Poslední tři čtyři roky se v České republice prodává okolo 170 tisíc nových automobilů. Rádi bychom překročili hranici 180 tisíc,“ říká Tunkl.

Tradičně nejvíce aut prodává automobilka Volkswagen, která je největší v Evropě. V červnu to bylo dohromady více než 275 tisíc. Jenže i této společnosti se odbyt snížil, meziměsíčně o tři procenta.

O pět procent méně aut prodala také Škodovka, která je součástí tohoto koncernu. Výrazný nárůst mají naopak značky Seat, Dacia nebo Ford.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme