Evropský záchranný fond není v rozporu s německou ústavou, rozhodl ústavní soud

Spolkový ústavní soud dal zelenou vytvoření Evropského záchranného fondu. Soudci v Karlsruhe oznámili, že tento krok není v rozporu s německou ústavou. Na rozsudek s napětím čekali politici a investoři nejen v Evropě. Německá burza okamžitě zareagovala posílením evropských akcií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ústavní soud posvětil vytvoření Evropského záchranného fondu

Německý ústavní soud posvětil vytvoření Evropského záchranného fondu | Zdroj: Reuters

Spolkový ústavní soud svým verdiktem otevřel cestu k vytvoření Evropského záchranného fondu. Ovšem jen za určitých podmínek. Podle předsedy soudu Vosskühleho nesmí záruky Německa překročit dohodnutých 190 miliard eur.

Základní kapitál Evropského záchranného fondu obnáší 700 miliard eur. Jako úvěr může být zadluženým zemím EU poskytnuto nanejvýš 500 miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

O verdiktu ústavního soudu mluvila v Dopoledním Radiožurnálu zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Soud posílil roli německého parlamentu. Poslanci spolkového sněmu, ale i zástupci zemí ve spolkové radě musí být podle ústavního soudu dostatečně informováni o záchranném fondu bez ohledu na nějaká diplomatická tajemství.

V tuto chvíli zbývá jen podpis prezidenta Joachima Gaucka a evropský záchranný pakt a pakt o rozpočtové unii může začít fungovat.

Rozsudek je vítězstvím kancléřky Angely Merkelové a zastánců úsporných opatření v Evropské unii. Naopak je porážkou pro ty, kdo usilují o rozpad eurozóny. V okamžiku, kdy by soud vynesl negativní verdikt, znamenalo by to konec fondu a začátek konce eura.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o jedné byl Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů

Proti přijetí Evropského záchranného fondu se postavil konzervativní poslanec CSU a známý rebel Peter Gauwailer, který patří do tábora bojovníků proti evropské integraci. V Karlsruhe podává žaloby skoro pravidelně. V minulosti napadl Maastrichtskou a Lisabonskou smlouvu i předchozí záchranné balíčky eurozóny.

„Politické strany zachovávají určitý konsenzus, který je pro euro a záchranu eura. Jsou tam rozdíly v postojích, ale v zásadě politická elita je konsenzu schopná. Naopak některá média a veřejnost se stále výrazněji staví proti finančním transferům na pomoc slabým zemím,“ říká Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů.

A i když si 54 procent Němců nepřálo, aby soud vynesl záporný verdikt, přece jen finanční pomoc zadluženým zemím je u sousedů přijímaná se stále větším odporem a tradičně proevropsky naladěném Německu přeci jen začínají narůstat euroskeptické nálady.

Na zprávu z Karlsruhe okamžitě pozitivně zareagovala frankfurtská burza. Euro od vynesení rozsudku posiluje. Rekordně rostou evropské akcie.

Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme