Evropským aeroliniím by mohly se zacelením ztrát pomoci vlády

S pokrytím ztrát by evropským leteckým společnostem mohly pomoci členské země Unie. Odhaduje se, že uzavření vzdušného prostoru nad Evropou denně stojí aerolinie asi 250 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo

Letadlo | Foto: Kateřina Křenová

Evropská komise je ochotná povolit pomoc členských států postiženým společnostem. Nejedná se ale o předem vydaný souhlas s poskytnutím jakékoli státní podpory. O její povolení budou muset členské země nadále žádat.

Komise ale slibuje, že bude žádosti posuzovat maximálně rychle. Mluvčí komisaře pro hospodářskou soutěž Amelia Torresová upozornila na pevně dané podmínky takové pomoci.

„V evropských smlouvách jsou pravidla, která umožňují členským zemím pomoci zmírnit škody způsobené přírodními katastrofami, nebo výjimečnými situacemi,“ řekla Torresová.

Jakákoli pomoc poskytnutá leteckým společnostem musí být úměrná ztrátám, které utrpěly. Musí se také zachovat zásada nediskriminace konkurentů na trhu.

Německá ekonomika přichází denně o miliardu eur

Kvůli chaosu v letecké dopravě přichází ale například i celá německá ekonomika denně o miliardu eur. Alarmující situaci by měla okamžitě řešit vládní pracovní skupina. Německá politická scéna je ohledně možné státní pomoci oslabeným aerolinkám roztříštěná.

Ministr hospodářství Rainer Brüderle si dokáže představit, že by v případě dlouhodobého uzavření vzdušného prostoru měla Lufthansa a další společnosti nárok třeba na výhodné půjčky od státní banky KfW.

Na poplach bijí německé firmy, které 40 procent svého exportu vyvážejí letecky. Některé společnosti by v dohledné době zřejmě musely omezit svou produkci. Stále častěji se ozývají hlasy, že vláda měla od počátku chaotického stavu v letecké dopravě udělat víc pro německé turisty.

Plných sto tisíc jich mělo uvíznout v různých částech světa. Padesát letounů Lufthansy s dlouhým doletem by mělo zítra během mimořádná akce dopravit patnáct tisíc lidí z Ameriky, Asie a Afriky zpátky domů.

Pavel Novák, Jiří Hošek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme