Evropští lídři se budou po telefonu radit o řešení krize v Řecku

Řecku docházejí peníze. Země stojí na pokraji státního bankrotu, pokud nedostane další finanční injekci. V 19. hodin si budou o krizové situaci zadluženého Řecka telefonovat německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a řecký premiér Jorgos Papandreou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicolas Sarkozy v rozhovoru s Angelou Merkelovou

Nicolas Sarkozy v rozhovoru s Angelou Merkelovou | Foto: European Commission Audiovisual service

Řecký premiér potřebuje peníze rychle. Chce, aby se na další finanční injekci více podílely soukromé banky, které mají v Řecku investice.

Pomoc Řecku se ale stále prodražuje. Vláda Angely Merkelové navíc není v pohledu na zadluženou zemi jednotná. Liberální frakce požaduje řecký bankrot, Merkelová je ostře proti.

Přehrát

00:00 / 00:00

bureš.mp3

Jak v Ozvěnách dne v této souvislosti uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš, k řízenému bankrotu řecka pravděpodobně za několik měsíců dojde. „Myslím si, že čím dál tím více se bude dostávat na stůl varianta určité ráznější restrukturalizace řízeného bankrotu řeckého státu,“ řekl Bureš.

Evropská ekonomika přitom zažívá turbulentní časy. Euro oslabuje, akciové trhy jsou nervózní, evropské banky ztrácejí hodnotu. A zadlužené země v čele s Řeckem nezvládají navzdory úsporám své dluhy.

Plány pro budoucnost sice existují, chybí ale evropská shoda. Předseda Evropské komise Jose Manuel Barrosso dnes opětovně volal po zavedení evropských dluhopisů, na něž by si zadlužené země mohly půjčovat za lepší úrok. Německo by na nich tratilo, a proto je kancléřka Merkelová zásadně proti.

Podle Bureše Řekové v tuto chvíli potřebují dostat zelenou od MMF, aby mohli na konci tohoto měsíce dostat další peníze, které nutně potřebují. „A jak se pravděpodobně ukáže, pokroky Řecka a v tuto chvíli ne jejich vlastní vinou, jsou malé právě kvůli propadu hospodářství. A je otázka, jak dál tuto hru především s MMF hrát. Fondu může také dojít trpělivost a může chtít zastavit financování Řecka již v tuto chvíli,“ dodal.

K řízenému bankrotu Řecka podle něj asi v nejbližších týdnech nedojde, ale obava je podle něj zcela oprávněná. „Osobně počítám, že do konce roku se v nějaké formě bankrotu Řecka a doufám, že řízeného, dočkáme,“ dodal s tím, že řada politiků se bankrotu Řecka bojí, ale faktem podle něj je, že restrukturalizaci řeckého dluhu se nelze vyhnout.

Pavel Polák, Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme