Evropští lídři se shodli na prorůstových opatřeních, Itálie a Španělsko je blokují

Evropa zná podobu prorůstového balíku. V pozdních nočních hodinách se na ní dohodli účastníci summitu v Bruselu. Přijetí prorůstových opatření však zatím blokuje Itálie a Španělsko. Po nočních jednáních by měl vzniknout také jednotný dozorový orgán pro banky eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na tiskové konferenci po neformálním summitu EU

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy na tiskové konferenci po neformálním summitu EU | Zdroj: Reuters

Španělsko a Itálie se bojí spirálovitého růstu výnosů svých státních dluhopisů a za souhlas s prorůstovým paktem chtějí vyměnit záruku evropských lídrů, že jim obsluhu jejich dluhu usnadní.

Záchranné fondy EFSF a ESM sice asi nebudou dluhopisy hromadně skupovat, zřejmě ale získají větší flexibilitu.

„Měly by možnost nakupovat na trzích dluhopisů, aniž by země musely postupovat dodatečné makroekonomické programy, které jsou navázány na přísné fiskální podmínky, jež musí země jako Řecko plnit,“ vysvětluje analytik ČSOB Jan Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstupech z probíhajícího summitu Evropské unie hovořil na Rádiu Česko analytik ČSOB Jan Čermák

Na ranní tiskové konferenci unijní prezident Herman Van Rompuy uvedl, že výhodu ve využívání záchranného fondu EFSF a Evropského stabilizačního mechanismu budou mít ty země, které se chovají zodpovědně. To by mělo držet jejich výnosy z dluhopisů dole.

„To je velmi obecně řečeno. To, co Van Rompuy naznačil, skutečně není přesná definice toho, co znamená ‚zodpovědně se chovající země‘,“ říká Čermák.

Podle něj nejde jen o to, jak se budou chovat dlužníci. Důležité je, jak na jejich chování budou reagovat věřitelé, hlavně Německo a severské země. „Německo teď velmi silně ustoupilo a nedosáhlo vůbec ničeho. Je proto otázka, jestli to, co bylo v noci dohodnuto lídry, bude akceptováno i parlamenty věřitelských zemí,“ upozorňuje analytik.

EU chce zavést bankovní unii

Díky jednotnému dohledovému orgánu bank v eurozóně je celá Evropa blíž i myšlence zavedení bankovní unie. České republice se myšlenka příliš nelíbí, proti se vyslovil například guvernér České národní banky Miroslav Singer. Obavy z evropského plánu má podle svých slov i Miroslav Kalousek.

Jan Čermák souhlasí, že je potřeba vytvořit nového silného regulátora pro celou unii.

"A ten by měl mít dost silné pravomoci, aby dohlédl do jednotlivých zemí. Není však jisté, jestli z Bruselu dohlédne i na menší subjekty do jednotlivých států měnové unie,“ míní Čermák.

Barbora Kreuzerová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme