Evropští lídři včetně premiéra Nečase chtějí zajistit levnější energie

Lídři zemí Evropské unie chtějí snížit ceny energií v Evropě. První krok k tomu udělali na středeční schůzce v Bruselu. Ceny energií jsou v Evropě výrazně vyšší než ve Spojených státech nebo v Asii. Na to podle politiků doplácí obyčejní lidé i evropské firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas na briefingu po skončení jednání ve Strakově akademii, kde se konal podpis smluv s 16 církvemi o finančním vyrovnání

Petr Nečas na briefingu po skončení jednání ve Strakově akademii, kde se konal podpis smluv s 16 církvemi o finančním vyrovnání | Foto: Filip Jandourek

Vysoké ceny kritizuje i český premiér Petr Nečas. „Za nárůstem cen energie jsou mimo jiné i nadbytečné regulace především v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Dnes se za podmínek, které byly v Evropě vytvořeny, v podstatě nevyplatí investovat do klasických energetických zdrojů včetně třeba paroplynových elektráren,“ říká Nečas.

Cestou ke snížení cen je například vznik jednotného evropského trhu v oblasti energetiky. EU také přistoupila na požadavek Česka a bude se zabývat takzvanými přetoky elektřiny. To jsou situace, kdy německé větrné elektrárny jedou na plný výkon a Česku pak kvůli tomu hrozí totální výpadek proudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska se hlásí ze summitu EU v Bruselu

Podle českého premiéra panují i zbytečné obavy před hledáním nových technologií v oblasti těžby surovin. Nečas však zároveň odmítl, že by se zasadil o těžbu břidlicového plynu v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas o těžbě břidlicového plynu v ČR


"Pokud má dojít k těžbě nějaké energetické suroviny, nemůže k tomu dojít navzdory v tom místě žijícím lidem a místním komunitám. To si prostě nedokážu představit," prohlásil premiér. O průzkumu pro případnou těžbu břidlicového plynu se v Česku uvažovalo například ve východních či středních Čechách, všude ale záměr narazil na odpor obyvatel.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme