Evropští poslanci žádají menší škrty v zemědělských dotacích

Reforma systému přímých zemědělských dotací by měla být mírnější. Takový názor zazněl z Evropského parlamentu, kde jeho poslanci schválili změny ve společné zemědělské politice Unie. Ty by ale neměly být hlavně vůči velkým farmám tak tvrdé, jak to navrhla Evropská komise. Europoslanci žádají mírnější snižování přímých dotací pro zemědělce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Pavel Pavlas

Původní návrh Evropské komise počítá s tím, že by se by se zemědělcům, kteří dostávají více než 5000 eur ročně, tyto dotace snížily. Nejdříve o 5 procent a během dalších dvou let až o 13 procent. Europoslanci ale navrhují mírnější škrty - měly by se zastavit na 7 procentech.

Žádají také mírnější přístup k velkým farmám. Zatímco například u těch největších chce komise snížení dotací o dalších 9 procent, europoslanci prosazují škrty o 6 procentních bodů nižší. Evropský parlament má v tomto případě pouze funkci konzultační a jeho mínění není pro ministry zemědělství Unie závazné.

Nepochybně k němu ale přihlédnou. Právě totiž o reformě společné zemědělské politiky jednají v Bruselu. Tam se očekává zdlouhavý a tvrdý boj států s převahou velkých farem, včetně České republiky, za mírnější krácení dotací.

Rozhodování o největších změnách společné zemědělské politiky za posledních pět let provázely protesty osmi až deseti tisíc rozhořčených zemědělců. Ti obklíčili budovu Evropské rady v Bruselu a zkomplikovali život řadě lidí, kteří se chtěli dostat z budovy ven. Značnou část manifestujících tvořili polští a italští zemědělci. Vedle nich byli přítomni Lotyši či Němci.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme