Evropští zemědělci by mohli ušetřit víc než miliardu eur

Víc než 37 miliard korun. Takovou částku by mohli v příštích třech letech ušetřit evropští zemědělci. Počítá s tím opatření, které schválili ministři zemědělství zemí Evropské unie na zasedání v Bruselu. Jejich jednání krátce přerušila akce zemědělců, kteří protestovali proti klesajícím výkupním cenám mléka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství

Zemědělství | Foto: Marie Matúšů

Zemědělci mají do roku 2012 ušetřit 1,4 miliardy eur, tedy víc než 37 miliard korun. Úspory mají přijít především omezením papírování při žádostech o podporu z evropských peněz.

Expert českého ministerstva zemědělství Milan Kováč zmínil také lepší organizaci hygienických a jiných kontrol: "Může být, že kontroly budou jenom v určitý den, maximálně dva dny. Tak, aby zemědělec byl co nejméně zatěžovaný."

Podle expertů je společná zemědělská politika Unie zatížená obrovskou byrokracií. Její zjednodušení je jednou z priorit současného českého předsednictví evropské sedmadvacítky.

Na producenty mléka možná čekají další peníze z evropských fondů

Evropská komise možná prodlouží platnost současné pomoci pro výrobce mléka. Brusel od nich vykupuje část produkce, kterou nedokáží sami prodat. Přispívá jim také na vývoz některých výrobků do zahraničí.

Farmáři si stěžují na razantní pokles cen mléka. Kvůli nim v pondělí protestovali v Bruselu a Berlíně.

Komisařka pro zemědělství Marianne Fischerová Boelová zdůraznila, že výrobci mléka se potýkají s vážnými problémy: "Mléčný sektor je kvůli extrémně nízkým cenám ve výjimečně obtížné situaci."

Komise podle Fischerové Boelové zvažuje prodloužení pomoci pro farmáře až do letošního října.

K tématu si můžete také přečíst:
Farmáři upozornili v Berlíně i Bruselu na svou svízelnou situaci
Producenti mléka se další pomoci od EU zatím nedočkají
Tisíce zemědělců protestovaly v Praze proti dotační politice Evropské unie
Evropská unie se odhodlala k radikální reformě zemědělské politiky

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme