Evropu čeká ztracená dekáda, soudí analytik Lazi Kekic

Hrozba, že eurozóna sklouzne do recese, roste. Evropská centrální banka i Národní banka Anglie proto zřejmě oznámí další opatření na podporu ekonomiky. Ani to ale podle některých expertů nebude dost na to, aby se Evropa se současnými problémy vypořádala. Naopak, jak tvrdí, jí to může trvat ještě hodně dlouho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Globus politicky, Evropa

Globus politicky, Evropa

Šéf analytického týmu Economist Intelligence Unit ze skupiny The Economist Lazi Kekic připouští scénář, ve kterém se Evropa ocitne po vzoru Japonska ve ztracené dekádě. Byť nás může uklidnit, že náš výhled počítá s jistým růstem.

„I tak je ale Japonsko v této souvislosti zajímavé. Ukazuje totiž, s čím se bohatá země může po nějakou dobu vyrovnat. Má totiž nárazníky proti horší výkonnosti ekonomiky. Japonci jsou ale velmi specifičtí. Těžko čekat, že by obyvatelé v eurozóně byli tak trpěliví jako oni, zvažuje přirovnání Kekic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eurozona skloune do recese.mp3

Nicméně, příklad Japonska ukazuje, že pokud je země dostatečně bohatá a má jisté rezervy, tak může úsporná opatření a těžké časy nějaký čas vydržet.

„Ono nejde o předpovědi, jde spíše o různé scénáře,“ pokračuje analytik. Podle něj jde hlavně o dlouhodobý výhled.

„Konkrétně jde o to, že toto desetiletí a nebo přímo století bude patřit Asii. Ta se tak vrací tam, kde byla před začátkem devatenáctého století. Tehdy totiž Asie najednou propadla. No a teď bude globální ekonomice dominovat. O tom není nejmenších pochyb,“ předvídá Lazi Kekic

Evropa nezmizí. Stane se ale méně významným hráčem

„Evropa je prostě unavená a stará. Její obyvatelstvo pomalu stárne a na její demografické křivky není příjemný pohled – rozhodně tedy neslibují nějaký překotný růst. I tak ale platí, že i když bude Evropa růst pomalu, nemusí ještě řekněme shořet jako papír v důsledku nějaké zásadní krize,“ spekuluje Šéf analytického týmu Economist Intelligence Unit.

Evropa by měla podle analytika přizpůsobit své ambice svým schopnostem. Myšlenka, že by Evropa mohla být nějakou supervelmocí je podle Kekice nerealistická.

„To je prostě iluze. V Evropě jsou různé země. To ale neznamená, že by neměly obchodovat, že by neměly spolupracovat. A jistě, že je mnoho oblastí, kde Evropané budou táhnout za jeden provaz. Nevznikne ale homogenní celek. To si skutečně neumím představit.“

„Spojené státy evropské prostě určitě nevzniknou v dohledné době a možná nikdy. Mám pocit, že tak by to asi řekl váš pan Klaus. V některých věcech má pravdu,“ komentuje výhledy Starého kontinentu Šéf analytického týmu Economist Intelligence Unit ze skupiny The Economist Lazi Kekic.

Jakub Viliš, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme