Evropu podle expertů čeká pomalý růst

Americký akciový index S&P v noci na dnešek uzavřel na nejvyšší úrovni od července loňského roku. Další posilování přitom experti nevylučují. Alespoň podle některých z nich totiž situace v Evropě nakonec nemusí být tak dramatická, jak se čekalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince Euro

Mince Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

To potvrzuje i nejnovější výhled agentury Fitch, který sice počítá s tím, že bude některým evropským zemím už v lednu snížen rating, rozpad eurozóny v tomto roce ale nepředpovídá.

Stále více expertů Evropě předpovídá sice pomalý, ale přece jen postup vpřed jak v otázce řešení problému s dluhem, tak v otázce růstu.

Ekonom Citibank Jaromír Šindel považuje za klíčové především dohody politiků o dalších krocích, které jsou ovšem zatím jen pozvolné a navíc často polovičaté a nerozvážné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Citibank Jaromír Šindel zvažuje ekonomické vyhlídky Evropy

„Délka rozhodování, řešení řeckého problému v podstatě od roku 2001, je velice zdlouhavá, tudíž i vyhlídky na brzké ukončení jsou nejasné a to je to, co nejvíc podkopává i samotné oživení ekonomik v eurozóně,“ myslí si.

Evropský summit na konci ledna, na kterém by mělo dojít k další fiskální konsolidaci Unie, bude pravděpodobně dolaďovat dohody, říká Šindel, které byly nastíněny už v prosinci. Není ale prý přesně stanoveno, jaká konkrétní opatření provádět, a možností je celá řada.

„Navíc bude i důležitá forma, tedy jakou formou se dohody uzavřou. A to záleží přesně na tom, jestli se připojí státy, které jsou mimo Evropskou unii. A vlastně stále tam vidíme rozpor mezi Velkou Británií a Francií ohledně finanční daně. Tudíž že by ta forma dostala nějaké formy nové smlouvy o Evropské unii je vzdálená a tudíž to bude nějaká mezivládní dohoda, která opět ovšem bude komplikovat některé další kroky v budoucnu,“ dodává Šindel.

Podle agentury Fitch je teď největší hrozbou pro ozdravení Evropy Itálie. Unicredit, největší italská banka, je pod tlakem a investoři si za půjčky zemi říkají stále vyšší úroky.

Pokud bude stávající situace přetrvávat, což je pravděpodobné, uvažuje Šindel, představitelé hospodářské politiky, kteří si dávali podmínky, že za některé úsporné kroky už nepůjdou, budou muset zřejmě tyto myšlenky opustit.

„A vyústí to pravděpodobně ve větší zapojení Evropské centrální banky do řešení evropské krize, což samozřejmě nebude samotné řešení, ale bude to poskytnutí času a prostředků pro evropské politiky, aby si ujasnili to, co chtějí do budoucna,“ pokračuje.

Někteří analytici jako Nick Beecroft ze Saxo Bank tvrdí, že k obratu v Evropě dojde až po velkém otřesu, že musí přijít šok, který politiky dotlačí ke zdi.

„Otázkou je, jestli eurozóna je schopná přežít ten velký šok. Myslím si, že už v současnosti je naservírována celá řada šoků, které pravděpodobně pohnou evropské lídry k tomu, aby si tedy ujasnili pozice,“ nesouhlasí Šindel.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme