V Česku vzrostl za poslední rok počet exekucí kvůli neplacení alimentů. Důvodem je i zdražování

Kdo chce dostat od státu náhradní výživné, musí podat exekuci na expartnera, který alimenty neplatí vůbec nebo jen zčásti. A právě kvůli tomuto pravidlu, které je podmínkou pro už rok platící zálohové výživné, roste počet vymáhání exekucí na alimenty. Loni jich bylo skoro o polovinu více než v roce 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka s dítětem

V Česku vzrost za poslední rok počet exekucí kvůli neplacení alimentů (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay License

„Podmínkou pro získání této dávky je zahájené exekuční řízení na neplatiče. Tím se dokazuje to, že žadatel situaci s výživným aktivně řeší. Exekuci si tedy vyřizují i ti samoživitelé, kterým to doteď přišlo zbytečné, protože věděli, že z neplatiče nic nevymůžou. Teď se k vymáhání rozhodnou právě proto, že jim pomůže finančně stát,“ popsal pro Radiožurnál Erik Žákovec z poradenské společnosti SOS Výživné.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku vzrostl za poslední rok počet exekucí kvůli neplacení alimentů. Téma pro Barboru Kladivovou

Žadatelé se ale můžou také obrátit na soud nebo poradenské společnosti, které se na tuto problematiku specializují.

Lidem neplatící výživné hrozí finanční postih. Jde například o srážky ze mzdy, obstavení účtů, exekuci na majetek nebo můžou přijít o řidičský průkaz. Neplatič ale může jít i do vězení. Stát pak od něj bude vymáhat částku, kterou za něj platil jako alimenty.

V loňském roce se vedlo 4200 exekucí na výživné, z toho bezmála 90 procent bylo právě za účelem vymáhání výživného na nezaopatřené dítě. V porovnání s rokem 2020 tak vzrostl meziročně počet exekucí o 47 procent.

Rodičů-neplatičů dlouhodobě ubývá. Nejvíce jich je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Číst článek

Jedním z vysvětlení, proč případy rostou, je zhoršující se ekonomická situace kvůli vysoké inflaci. Na jedné straně nejsou lidé schopni své závazky na dítě platit, na té druhé nezbývá už tolik, aby to sami zvládli.

Zároveň roste i zájem o čerpání náhradního výživného – tedy dávky, o kterou můžou samoživitelé požádat, pokud jejich bývalý partner alimenty neplatí. Třeba jako paní Janě ze Středočeského kraje, které bývalý partner dlužil výživné za dvě děti 80 tisíc korun.

„Pořád se odvolával, až jsme došli ke krajskému soudu, který mu uložil určitou částku. Vyměřil základ, který by měl platit, ale on dál neplatil, tak jsem zvolila exekuci,“ popsala. Expartner paní Jany pak peníze zaplatil hotově, hned po exekutorské výzvě.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme