Meziročně klesl počet lidí v exekuci o osm tisíc, uvádí komora. Největší zadluženost sužuje Ústecký kraj

Exekutorská komora eviduje 711 939 fyzických osob v exekuci, což je meziroční pokles o 8000. Příznivý trend sleduje i ve snižování počtu nezletilých dlužníků, kterých je teď skoro o čtvrtinu méně než na konci loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exekuce (ilustrační foto)

Exekuce (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Obecně se v důsledku proticovidových opatření očekávalo, že se počet dlužníků bude zvyšovat, zejména v období kolem loňských Vánoc. „Tyto scénáře se naštěstí nenaplnily,“ komentoval data prezident komory Jan Mlynarčík.

Začíná milostivé léto. Kdo dluží státu, může se zbavit exekucí. „Je to amnestie sankcí,“ říká expert

Číst článek

Samotný počet exekucí se sice mírně navýšil, ale to se podle něj vzhledem ke všem vládním i samoregulačním opatřením muselo očekávat.

Změna v počtu exekucí se týká jednotlivých exekučních případů vedených proti fyzickým osobám. Počet exekucí vzrostl ze 4,3 milionu na 4,5 milionu. Důvod nárůstu vidí komora především ve speciálně přijatých moratoriích na provádění exekucí obsažených v tzv. zákonech Lex Covid I, II a III, kvůli kterým nebylo možné exekuce efektivně provádět a ukončovat.

Nárůst počtu exekucí se projevil především u vícečetných exekucí, neboť fyzických osob s jednou exekucí je o čtyři procenta méně než v loňském roce. Naopak počet exekucí na osobu se zvýšil z loňských 5,77 na 6,43. Převážně z tohoto důvodu komora usiluje o možnost jednoduchého zastavování bezvýsledných exekucí.

Méně nezletilých dlužníků

Zatímco na konci loňského roku bylo 2220 nezletilých dlužníků, letos se jich s dluhy potýká 1723, tedy o 497 méně.

Milostivé léto

Od svátku 28. října až do 28. ledna je možnost zbavit se břemene exekuce pro občany České republiky, kteří dluží peníze obcím, městům, státu nebo dalším veřejnoprávním subjektům. Umožní to tzv. milostivé léto. Jedná se o návrh poslanců Marka Výborného (KDU-ČSL) a Patrika Nachera (ANO). Akce by se mohla týkat podle odhadů organizací, které s dlužníky pracují, asi 300 tisíc z nich. Předpokládají, že se jich ve skutečnosti zapojí jen část. V některých organizacích panuje skepse a hovoří jen o malém zlomku dlužníků, kteří skutečně dokážou své potíže milostivým létem vyřešit.

„To je velmi pozitivní trend, který se dá připisovat veřejnému tlaku na věřitele, kteří takové exekuce vedli, relevantní judikatuře a v neposlední řadě také nedávné a dlouho očekávané změně občanského zákoníku,“ upozornil Mlynarčík.

S tím koresponduje i změna profilu průměrného dlužníka. Nyní je jím muž (v 58 procentech případů), kterému je 45,7 roku.

Největší zadluženost nadále sužuje tradičně problematické regiony především v Ústeckém kraji. Nelichotivé statistice opět vévodí trojice Most, Ústí nad Labem a Chomutov. V těsném závěsu za nimi jsou další dva okresy z Ústeckého kraje, Teplice a Děčín.

Regiony vykazující nejmenší zadluženost jsou naopak v různých koutech země. Patří mezi ně třeba Brno-venkov, Praha-západ, Praha-východ nebo Zlín. Celorepublikové prvenství náleží Žďáru nad Sázavou v kraji Vysočina.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme