Exotické dovolené podraží, důvodem je slabší koruna a obavy lidí z eboly

Zimní zájezdy k teplým mořím jsou letos dražší. Ve srovnání s loňskem o 7 až 10 procent. Cenu zvedá oslabená koruna a také zrušení charterových letů směrem na východ - do Thajska a dalších destinací. Do hry také vstupuje ebola.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

oceán - vlny

oceán - vlny | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Na rozdíl od Evropy je v řadě exotických destinací hlavním platidlem americký dolar a ten oproti loňskému roku výrazněji posílil. Lze očekávat méně last minute zájezdů než vloni a budou také za trochu vyšší ceny,“ říká Alexandr Pavlov z Alexandrie.

Podle Jana Papeže, majitele CK Marco Polo, jsou ceny vyšší i kvůli zrušení charterových letů směrem na východ, kde teď kanceláře využívají pravidelné lety hlavně společnosti Emirates a Turkish Airlines.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ceny za exotické dovolené se zajímal reportér Jaroslav Skalický

„To znamená, že takové ty doprodejové ceny, do Thajska za 19 000 korun na 14 dnů, na trhu nebudou. Někteří lidé, kteří se díky těmto cenám dostali do exotiky, budou muset odletět někam jinam, do Egypta, Spojených arabských emirátů. Chartery zůstávají především do Karibiku, ale i jejich kapacita je nižší.“

Cestovní kanceláře tvrdí, že lidé zájem o zájezdy mají, zvláště do oblasti Karibiku.

„Myslíme si, že bude slabší prodej zájezdů do oblasti Afriky z důvodů obav z eboly,“ obává se Stanislav Zíma z Exim Tours. Cestovní kancelář měla připravené zájezdy do Senegalu.

„V Senegalu je méně nakažených než v Německu nebo ve Španělsku, ale ta destinace doplatila na to, že sousední země jsou touto nemocí postiženy.“

Cíle zájezdů k moři v zimě se už léta nemění. Karibik, Mexiko, Venezuela, africká Keňa, ostrovy v Indickém oceánu, Dubaj, Thajsko. Letos ale katalogy přece jen nabízejí dvě novinky.

„Omán je destinace, která je pořád ještě méně dotčená turistickým ruchem, klienti tam najdou nádherné bílé pláže a stabilní počasí. Druhou novinkou je Panama, kde je nádherná kombinace pláží a například poznávání národních parků,“ říká Jan Osúch z CK Fischer.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme