Experti budou jednat o problému vracení pojistného

Experti dopoledne projednají další vývoj kolem možného vracení pojistného obcím a firmám. Důvodem má byt chyba v zákoně, ve kterém chybělo určení vyměřovacího základu na první pololetí roku 2007.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí | Foto: Jan Rosenauer

Zatím není jasné, kolik subjektů se o pojištění přihlásí a zda budou celou věc řešit soudně.

Jak zdůraznil předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů Jan Wiesner, rozhodnutí musí každý udělat sám:

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář hovořil o problému s pojistným ve Světě o desáté

"Jsou to samostatné právní subjekty, které budou postupovat podle toho, jak uznají za vhodné. M jim řekneme, že není kam spěchat, že doba, kdy se dá zažádat o vratku je do 31. 12. 2012 a že my je budeme informovat o všech jednotlivých jednáních a krocích, které povedou k tomu, aby se tato situace vyřešila."

Stát nic vracet nechce

Stát může podle některých názorů přijít až o 100 miliard korun. Ministerstvo práce se ale brání mimo jiné argumenty, že povinnost platit pojištění platí stále.

"Stát bude v každém případě tyto žádosti zamítat, neboť je přesvědčen o tom, že jsou nedůvodné," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka.

"Bude na každém jednotlivém plátci, který se bude chtít domáhat vrácení přeplatku, aby se toho domáhal právní cestou. Stát využije všech prostředků, aby to samozřejmě splnit nemusel," řekl a Šimerka.

Vše odstartoval vyhraný soudní spor jednoho z živnostníků kvůli chybě v zákoně.

Téma vracení pojistného by mělo být i námětem jednání ekonomické rady ministrů.

Jitka Hanžlová, Kateřina Křenová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme