Experti ČSSD projednají s vládou 2. pilíř důchodové reformy

Už potřetí se sejdou experti ČSSD se zástupci vlády nad návrhem penzijní reformy. Tentokrát proberou její nejdiskutovanější část, takzvaný druhý pilíř. Ten má umožnit lidem spořit si na penzi v soukromých penzijních fondech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři na lavičce (ilustrační foto)

Senioři na lavičce (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

ČSSD na první schůzce expertního týmu vyzvala vládu, aby tento model zrušila nebo alespoň o rok odložila účinnost zákonů, které ho zavádí. Pokud od svého záměru kabinet neustoupí, měl by alespoň odložit účinnost příslušných zákonů o rok. To by podle ČSSD dalo prostor k širší diskuzi a možnosti reagovat na ekonomickou situaci ve světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji ČSSD k důchodové reformě mluvil na Rádiu Česko Martin Potůček, který se jednání účastní jako expert strany

Šéf vládních vyjednavačů Jiří Král z ministerstva práce a sociálních věcí ale situaci tak černě nevidí:

„Situace na globálních finančních trzích je jiná, než byla před několika měsíci či lety. Nicméně z první finanční krize se svět vzpamatoval během několika málo let a není důvod nevěřit, že kapitalismus a jeho základní prvky bude dále žít a finanční trh se nezhroutí a bude dále fungovat. Důchodová reforma se navrhuje pro desetiletí dopředu, vláda ale jistě zváží tento požadavek sociální demokracie.“

Jistou shodu naopak experti našli u zavedení takzvaných předdůchodů, tedy možnosti, aby lidé z fyzicky a duševně náročných profesí mohli odejít do penze dříve. Dnes mají ale přijít na řadu otázky spojené s kritizovaným druhým důchodovým pilířem. Na rozhovorech o penzijní reformě se premiér Petr Nečas domluvil s předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou v červenci. Ve sněmovně přitom příslušné zákony prošly prvním čtením.

Jiří Král se ale domnívá, že problémem je hlavně nedostatek času: „Čas se zdá velmi omezený, protože poslanecká sněmovna se bude pravděpodobně zabývat vládními návrhy ve druhém čtení už na přelomu srpna a září, účinnost vláda navrhuje k 1.1. 2013. I to dává prostor pro diskuzi a případné změny.“

Poslanci ČSSD budou proti

„Nejsilnější opoziční strana dostala možnost se k důchodové reformě vyjádřit na poslední chvíli. ČSSD chce být konstruktivní tam, kde konstruktivní být může. To jsou například ty předdůchody pro fyzicky nebo psychicky náročná povolání. Způsob, kterým byl připraven takzvaný 2. pilíř, ČSSD nevyhovuje. Je to špatně připraveno. Je tedy zřejmé, že poslanci sociální demokracie budou hlasovat jednoznačně proti," říká šéf vyjednavačů za ČSSD Martin Potůček, podle kterého budou moci 2. pilíř využít jen lidé s vyššími příjmy a oslabí se také státní penzijní systém:

„Poněvadž odčerpá podle toho, kolik lidí by se přihlásilo do druhého pilíře, orientačně 30 miliard korun ročně z prvního pilíře, který už tak je dnes ve velkých finančních problémech,“ upozornil Potůček.

Lídr vládních vyjednavačů Jiří Král ale připomíná, že širší spektrum možností je v Evropě běžné.

„Česká republika je možná úplně extrémní v tom, že převážná většina příjmů občanů ve stáří je tvořena právě z průběžného veřejného systému. Ve všech vyspělých státech je míra zabezpečení ze soukromých systémů daleko větší a vláda navrhuje malý krůček směrem k tomu, aby příjmová diverzifikace v budoucnu byla o něco větší,“ uvedl Král.

Martin Křížek, Věra Pfeifferová, Jan Piroch, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme