Experti dál diskutují o evropské obdobě MMF

Evropská obdoba Mezinárodního měnového fondu by mohla začít fungovat ještě do konce tohoto roku. Evropská komise o ní podle eurokomisaře Antonia Tajani začne jednat už dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Detailní návrh orgánu, který by pomohl řešit krizi, jakou nyní prochází Řecko, by se pak podle hlasů z Komise mohl objevit v červnu. Komise přitom při jeho přípravě hodlá spolupracovat s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou centrální bankou a zástupci šestnácti členů eurozóny, mezi které patří i Slovensko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek slovenského ministra financí František Palko ve Světě o osmé hovořil o úvahách nad evropskou obdobou MMF

Včera se v Bruselu sešli ministři financí eurozóny na pravidelné schůzce známé jako Eurogroup. Dnes bude schůzka pokračovat. Náměstek slovenského ministra financí František Palko ve Světě o osmé řekl, že by byl ještě opatrný na téma diskusí o vytvoření evropském měnovém fondu. "My jsme spíše pro to, aby se dodržovali stávající pravidla hry, které už dnes obsahuje Lisabonská smlouva. Na mysli mám zejména Pakt stability a růstu. Kdyby se dodržoval neměli bychom dnes problém Řecka."

"Jsme jednoznačně pro to, aby se členské země choval zodpovědně z hlediska veřejných financí a neohrožovali ostatní členy," apeloval Palko.

Evropský měnový fond má používat metodu cukru a biče. V případě problémů by měl nabídnout pomocnou ruku. Zároveň by ale měl evropské státy nutit problémům předcházet - tedy nutit je, aby dodržovaly rozpočtovou disciplínu. Pokud to dělat nebudou, měly by být trestány. Otázkou je jak. Němečtí socialisté například navrhují přiškrcení dotací ze strukturálních fondů.

Palko ale poznamenal, že slovenské ministerstvo financí není přesvědčené o vzniku podobné instituce. "Jsme pro přísné dodržování Paktu stabilitu a růstu, pro rozšíření jeho obsahu, pro zvýšení kontroly jeho dodržování i sankcí za porušení," zopakoval.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme