Experti nevylučují další krizi finančního sektoru

Globální akciové trhy padají, někteří experti mluví o opakování kolapsu z doby po krachu investiční banky Lehman Brothers. Jiní to odmítají. Připuštějí ale, že trhy čeká divoké období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Obavy z rozpadu eurozóny a z recese americké i evropské ekonomiky se totiž stupňují. V noci na dnešek proto posilovaly dolar, zlato a americké dluhopisy.
Americké akciové indexy v noci na dnešek zavíraly s 4 až 5procentními ztrátami. Asie dnes po ránu tento pád přibrzdila, odepisovala 1 až 2 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák

Analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák očekává, že i dnes budou evropské burzovní indexy pod prodejním tlakem a v úvodu obchodování v červených číslech.

„Je jasné, že ekonomický růst výrazně zpomaluje, riziko recese se zvyšuje,“ upozornil a poukázal zejména na zastavení růstu v Německu a ve Francii. „Velmi podobná je situace ve Spojených státech. Ano, riziko recese je reálné,“ podotkl Čermák.

Další příčinou výprodejů jsou obavy o zdraví evropských bank. Jejich akcie jsou proto pod tlakem. Čermák proto nevyloučil krizi celého sektoru. „Když se podíváme na rok 2008, tak při bankovní krizi ještě přispěchaly na pomoc státy a zachraňovaly banky. Nyní jsou samotné evropské státy předlužené a zachraňovat již příliš nemohou.“

Banky se navíc nedostatečně rekapitalizovaly, drží dluhopisy problematických zemí. „Pokud se bude situace dále zhoršovat, tak tu máme dříve či později další krizi ve finančním sektoru,“ předpověděl Petr Čermák.

Investoři hledají bezpečí. Výnosy z amerických dluhopisů z desetiletou splatností tak padaly pod 2 procenta, kde podle stanice CNBC nebyly od dob Eisenhowera. Podle Čermáka jsou tyto dluhopisy zajímavou volbou z krátkodobého hlediska, v horizontu dnů až týdnů, z dlouhodobého hlediska však mohou přinést ztrátu.

Nevyloučil další fiskální zásahy, které by měly střednědobě uklidnit investory. „Jako nejpravděpodobnější je další kolo kvantitativního uvolňování ze strany americké centrální banky, která se tak bude opět snažit podpořit ceny akcií a tak i komodit,“ upozornil Petr Čermák.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme