Experti předpovídají stagnaci nebo mírný růst zářijové nezaměstnanosti

Jak se v září vyvíjela nezaměstnanost dnes oznámí ministerstvo práce. Podniky podle analytiků v současnosti nepropouštějí, na druhé straně ale ani nenajímají nové pracovníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Počet lidí bez práce táhne dolů také zvýšený zájem o předčasné důchody vyvolaný změnou výpočtu těchto penzí. Situace na pracovním trhu se příliš nelepší, říká analytik společnosti CITFIN Tomáš Volf:

„Podle našich odhadů by měla nezaměstnanost za měsíc září nepatrně vzrůst, a to o jednu desetinu procentního bodu, tedy na 8,3 procenta. Toto naše tvrzení opíráme především o fakt, že velmi pravděpodobně se dočkáme plného dopadu nově příchozích absolventů škol na úřady práce.“

„Německo, náš největší obchodní partner klesá, dá se předpokládat, že klesat bude. To se nemůže nevyhnout české ekonomice. Takže se dá předpokládat, že v tuto chvíli jsou čeští zaměstnavatelé velmi obezřetní na jakékoli velké nabírání nových zaměstnanců,“ připomněl také Volf.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme