Experti: Pumpovat dál peníze do ekonomik, nebo ne?

Je na čase, aby vlády a centrální banky přiškrtily objemy peněz, které stále pumpují do ekonomiky? A pokud tak učiní, nezadusí tím nastartované hospodářské oživení? Právě tyto otázky si stále častěji kladou experti, podle kterých je správná odpověď na ně z pohledu dalšího vývoje ekonomiky klíčová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Pokud se to se státem poskytovanou infuzí přežene, může dojít k nafouknutí další spekulativní bubliny a souvisejícím problémům. Pokud se ale státní podpora ukončí příliš brzy, křehký proces hospodářského oživení může zkolabovat.

"To, co se hledá, je správná rovnováha mezi obojím, ale správné je tempo ubírání toho plynu, který přidávaly státy takřka všude na světě ve formě fiskálních a monetárních podpor do svých ekonomik," řekl Rádiu Česko exministr financí a nynější partner ve společnosti Fortius Global Investment Ivan Pilip.

Zatím se podle něj zdá, že ta taktika byla spíše správná, ale nese rizika do budoucna. "Myslím si, že to, co se teď hledá, není, kdy zcela ze dne na den skončit, ale jak pomalu začít s podporami přestávat, a jak naopak řešit druhou situaci, kterou to vyvolalo - nakupení poměrně velkých dluhů drtivé většiny vyspělých ekonomik," domnívá se Pilip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Experti řeší dilema, zda mají státy omezit přísun peněz na podporu ekonomik kvůli doznívající krizi. Na Rádiu Česko o tom hovořil exministr financí a nynější partner ve společnosti Fortius Global Investment Ivan Pilip.

Hledání úspor, které bude muset začít, bude podle něj v každé zemi složité, protože bude znamenat nepopulární opatření.

"Ale na druhou stranu každodenní ekonomický život k tomu vlády donutí, protože při určité míře dluhu by se stal tento dluh nefinancovatelným. Nejde tedy jen o politický cyklus, ale i o ekonomickou realitu, která k nějakým krokům, teď už opačným, vlády všude na světě donutí," řekl Pilip.

USA a Čína

Bílý dům podle amerického ministra financí Githnera hodlá nadále ekonomiku podporovat. A to přesto, že Amerika v posledním čtvrtletí rostla. Pilip to považuje za naprosto racionální.

"Není úplně jasné nakolik je ten obrat - jak ta čísla o americké ekonomice ukázala, že snad nastává - trvalý a nakolik šlo o nějaký jednorázový výkyv. Přestat prudce s podporou ekonomik je tedy riskantní. Myslím, že je třeba ještě minimálně jednoho čtvrtletí, aby bylo možné s klidem konstatovat, že recese skončila," uvedl Pilip.

Také Peking bude podle čínského ministra obchodu Čen Deminga i nadále pumpovat do ekonomiky státní peníze.

"Čína prošla krizi méně zasažená. Světové ekonomice to momentálně může pomoci, protože role ekonomiky Číny ve světě je čím dál silnější. Pokud tam nastane robustní růst, tak to má i nějaký zprostředkovaný dopad na zbytek světové ekonomiky," uvedl Pilip.

Podle některých expertů ale hrozí, že státní podpora v USA i Číně ekonomiku zahltí, že v systému bude moc peněz.

"Proto je to také citlivá hra. Ale podle mě méně hrozí vytvoření nějakých nových cenových bublin. Nezdá se, že by zase tak dramaticky rostly ceny aktiv, i když se oživily ceny akcii, ale například ceny nemovitostí stále stagnují, nezaměstnanost je také stále na vysoké úrovni. Takže i když rizika tu jsou, tak jsou pořád ještě zvládnutelná a stojí za to je nést. Protože riziko prudkého omezování podpory by mohlo mít dopad, který by mohl být ještě vážnější," řekl Pilip Rádiu Česko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme