Experti: Vláda by neměla zasahovat do daňového sytému

Prezident Václav Klaus je pro plošné škrty ve všech resortech. Podle něj se kvůli zlému výhledu ekonomiky ani nic jiného dělat nedá. Po schůzce s premiérem Janem Fischerem označil Klaus nové údaje ministerstva financí, podle kterých může schodek rozpočtu přesáhnout 200 miliard korun, za hrozivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Ministerstvo také očekává propad ekonomiky o víc než čtyři procenta.

Podle ekonomických expertů ODS a ČSSD, Martina Kocourka a Jana Mládka, kteří byli hosty úterního Radiofóra, by současná vláda neměla při řešení rozpočtu zasahovat do daňové soustavy.

"My bychom neradi viděli v této situaci, kdy ještě přesně nevíme v jaké fázi cyklu se nacházíme, nějaké razantnější kroky zejména na straně příjmové. To znamená hýbat s daňovou soustavou. V současné situaci to považujeme za podlamování ekonomiky," vysvětlil ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Jan Mládek, který je ekonomickým expert ČSSD, si myslí, že vláda nemá na některé změny mandát: "Ministr financí Janota má volnou ruku v řešení rozpočtu na příští rok. Nemůže ale měnit zákony, protože na to úřednická vláda nemá mandát."

Podoba návrhu státního rozpočtu na příští rok by se měla změnit. Ministerstvo financí na základě ekonomického vývoje naší země do poloviny srpna připraví nové varianty státního hospodaření. Ve hře by podle premiéra Jana Fischera měla být možnost, že deficit rozpočtu překročí 170 miliard korun. Podle něj kabinet příliš možností, jak výdaje státu ještě více zkrátit, nemá.

Přečtěte si také:
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok
Sociální dopady přesáhnou trvání samotné hospodářské recese
Evropská unie má začít v příštím roce šetřit
Hospodářská krize opět udeřila, státům platícím eurem hrozí deflace
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
EK předpovídá unijní ekonomice na letošek propad o téměř dvě procenta

Milan Kopp, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme