Experti z Bruselu zjišťují v Athénách, jak pomoci modernizaci Řecka

Předlužené Řecko potřebuje nejen finanční, ale i technickou pomoc. Podle zjištění expertů Evropské komise mu totiž chybí některé části moderně fungujícího státu. V Athénách dnes zahájila svou misi třicetičlenná skupina odborníků z Evropské komise a členských zemí Unie. Zjistit má, jak bude možné v Řecku zavést například funkční registraci výběru daní. Řecká státní pokladna totiž trpí daňovou neukázněností svých vlastních obyvatel a podniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény

Atény | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Řecku chybí nejen efektivní elektronická registrace plateb, ale za 30 let svého členství v Unii nedokázalo zavést ani katastr nemovitostí. V evidenci pozemků a staveb je tak živná půda pro podvody a korupci.

Skupina unijních odborníků hledá cesty, jak tyto jinde normální systémy v Řecku zavést. Má také posoudit, které dosud nerealizované projekty by se v Řecku hodily pro vyšší spolufinancování z unijních fondů.

"Zatím pracovní skupina Evropské komise vytipovala spící - nedokončené projekty za 7 miliard eur," oznámil mluvčí Komise Olivier Bailly.

Pro Řecko je ve fondu pro regionální rozvoj a v sociálním a kohezním fondu připraveno do roku 2013 přes 20 miliard eur. Zatím z nich ale Athény podle zjištění Komise dokázaly vyčerpat jen 30 procent.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme