Experti znovu jednají o pravidlech lobbingu

Dnes se podruhé schází expertní skupina, která tvoří strategii regulace lobbingu v České republice. Za úkol si tentokrát dává vyjasnit, kdo by měl být nařízením o lobbingu vlastně regulovaný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancelář, pracovní deska, kalkulačka, diář, tužky

Kancelář, pracovní deska, kalkulačka, diář, tužky | Foto: Comstock Images

Těžko totiž může zákon regulovat něco, co přesně nedefinuje. Člen expertní skupiny a zároveň pedagog na Vysoké škole ekonomické v Praze Petr Vymětal ve Světě o desáté vysvětlil, že lobbing vnímá česká veřejnost s korupčním nádechem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen expertní skupiny a zároveň pedagog na VŠE v Praze Petr Vymětal ve Světě o desáté

Ale v zemích, kde mají zkušenost s regulací lobbingu, definují lobbistu jako někoho, kdo komunikuje s představitelem veřejné moci a jeho cílem je ovlivnit jeho rozhodnutí.

„Ve světě je zhruba 10 zemí, které regulují lobbing a každá z nich zvolila originální přístup.“ Některé úpravy požadují pouze povinnou registraci a pak lobbisté poskytovali určité informace o své činnosti.

Vymětal uvedl, že tradice lobbyistických aktivit je nejdelší v anglofonních zemích a pravidle jsou tam velmi přísná. „V Evropě není regulace úplně bezproblémová. Velmi často dochází k tomu, že regulace příliš ‚nesedí‘ do prostředí.“ A jako příklad uvedl Polsko a Litvu.

„Lobbistů je tam registrováno na prstech jedné ruky a většina lobbyistů, kteří de facto lobbing provádí používá jiná označení typu konzultantů a poradců nebo nějaké jiné činnosti,“ uved Vymětal ve Světě o desáté.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme