Expertní skupina: V roce 2030 by se měla polovina elektřiny vyrábět z jádra

Do 18 let se má polovina elektřiny v Česku vyrábět z jádra. Navrhuje to skupina odborníků v čele s bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Neshodují se na tom ale všichni experti. Mnozí ekologové argumentují jinak. Martin Bursík projevil ve vysílání ČRo zájem v komisi pracovat a hájit obnovitelné zdroje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Pačes - bývalý předseda Akademie věd ČR

Václav Pačes - bývalý předseda Akademie věd ČR | Foto: Tomáš Adamec

V Německu se jaderné energie úplně zřekli, v jiných zemích uvažují o tom, jak snížit její podíl v tzv. energetickém mixu. Česká republika ale možná půjde proti tomuto proudu. Pokud tedy politici vezmou za své doporučení expertní skupiny.

O tomto doporučení informují dnešní Hospodářské noviny. Podle něj by měly jaderné elektrárny vyrábět v roce 2030 polovinu veškeré elektřiny v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V názorech na perspektivu jaderných elektráren se v Ozvěnách dne neshodli akademik Václav Pačes a exministr Martin Bursíkes a exministr Martin Bursík

Zároveň by měla skončit podpora obnovitelných zdrojů - až dosáhne podílu 15 procent. Osmičlennou skupinu odborníků vedl bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.

„Naše úvahy i výpočty ukazují, že by pro nás bylo ekonomicky výhodné, abychom dostavěli dva bloky v Temelíně a případně pátý blok v Dukovanech,“ uvedl Pačes v poledních Ozvěnách s tím, že v obou lokalitách je vše připraveno na rozšíření a ekonomicky by se dostavba měla vyplatit.

„Na druhé straně musím říci, že jsem byl trochu konsternován tím, co se dnes říká, že dostavba dvou jaderných bloků v Temelíně měla stát až 300 miliard korun, je mi to divné, když první dva bloky stálo 100 miliard a přitom na ně byla implementována na původní technologie, americká Westinghouse, takže to bylo velmi drahé.“

„Zajímavé je, že ČEZ teď říká, že by se případně do dostavby Temelína pustil, kdyby měl garantované výkupní ceny elektřiny. To mně připadá dost absurdní, aby stát garantoval něco, co je v rukou velmi silné soukromé společnosti,“ upozornil Pačes.

Jak poznamenal, obnovitelné zdroje jsou v tuto chvíli zcela jistě neekonomické. „V Evropě, jak víme, jsou i jiné podmínky, které je třeba respektovat, týkají se zejména životního prostředí.“

Rozhodnutí o podpoře fotovoltaiky považuje Pačes za chybné. „Dneska, když jedete naší krajinou, vidíte všude monokultury řepky, všechna pole jsou žlutá. Kde nejsou žlutá, tam jsou fotovoltaické elektrárny. A to i na velice kvalitní půdě, třeba na Hané. Myslím, že to z tohoto hlediska nelze považovat za ekologické.“

Bursík veřejně nabízí svou účast v komisi

Návrh skupin odborníků - v čele s bývalým předsedou Akademie věd Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou - aby do 18 let byla polovina elektřiny v Česku vyráběna z jádra, se nelíbí bývalému předsedovi Strany zelených a exministru životního protředí Martinu Bursíkovi. Je v ní moc propagátorů atomové energie, prohlásil v Ozvěnách dne:

Martin Bursík | Foto: Marián Vojtek

„Myslím si, že paní předsedkyně Drábová tam nemá co dělat, protože ona má dozorovat jadernou bezpečnost. Určitě to nedělala ve svém volném čase a zadarmo. To, co bych rád nabídl: Já velmi rád půjdu do té komise pracovat. Budu tam obhajovat obnovitelné energetické úspory a obnovitelné zdroje a budu to dělat také zadarmo. Takže jestli mě pan ministr Kuba slyší, nebo jeho tiskový mluvčí, tak tady má nabídku veřejnou,“ uvedl Bursík.

Podle jeho názoru komise selhává ve své nezávislosti a profesionalitě. Měla by podle jeho slov transparentně prezentovat celý výsledek studie a její součástí by měly být i ekonomické výpočty.

Jak Bursík uvedl, podle francouzského účetního dvora budou jaderné elektrárny v roce 2020 vyrábět silovou elektřinu za cenu zhruba 70 až 90 eur za megawatthodinu, větrné za 58 eur. Klesá také ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme