Export českého piva se loni poprvé po dlouhých letech snížil

České pivovary loni vyrobily o 6 procent piva méně než v roce 2008. Stejně se snížila tuzemská spotřeba. Export piva klesl dokonce o desetinu, poprvé v historii České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar

Pivovar | Foto: Tomáš Adamec

Výsledky zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Podle jeho výkonného ředitele Jana Veselého je důvodem hospodářská krize.

„Znamenala nárůst nezaměstnanosti a opatrnost v utrácení ve všech českých rodinách. A dále se projevila výrazným poklesem turistů v České republice, zejména těch majetných, kteří byli ochotni více utrácet například v restauracích a podobně,“ uvedl.

K poklesu domácí pivní spotřeby se přidal i propad exportu českého piva. „Země, kam my především vyvážíme, jsou státy Evropské unie, které mají stejné problémy, jako máme my v souvislosti s krizí. A tam je ten výrobek daleko zbytnější. Není to takové zboží denní potřeby, jako pivo u nás - snáze se ho vzdávají, když mají zhoršenou ekonomickou situaci. Takže ty propady jsou velmi výrazné,“ řekl Veselý.

Jaroslav Skalický, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme