Exportéři představili nový index. Má pomoct českému vývozu

V polovině letošního roku by mohl český vývoz dosáhnout stejných měsíčních čísel jako loni. Například i to zaznělo včera na trutnovském setkání Asociace exportérů. Ta včera také představila ukazatel, kterým chce předpovídat právě vývoj českého vývozu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Exportní fórum přivítalo zhruba stovku českých vývozců. Právě jim má pomoci nový Index Asociace exportérů.

„Hlavním cílem je, aby tento index predikoval situaci českého exportu s tříměsíčním předstihem. Zatím jsme získávali data, která byla většinou dva měsíce zpožděná. Na základě toho se dá jenom těžko řídit průmysl, těžko se dají řídit počty lidí ve firmách. Protože, když se dozvím něco, jak se stalo nebo jak dopadlo, tak už to je pozdě. Já potřebuji vědět tři měsíce dopředu, abych mohl využít i možnosti zákoníku práce,“ říká její místopředseda asociace Otto Daněk.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Trutnově na setkání Asociace exportérů natáčel Jiří Fremuth

Asociace chce index zveřejňovat měsíčně, vždy kolem 15. A jak to tedy podle nového indexu s českým exportem bude během následujících měsíců?

„V dubnu, květnu a červnu nás čekají ještě poklesy, i když červen by měl být první pokles, který bude nižší než předcházející dva měsíce. Pokud se trend udrží, tak očekáváme, že bychom se v červenci nebo na začátku srpna mohli dostat někde k nule. To znamená, že by exporty mohly dostát stejných objemů, jako tomu bylo v loňském roce v tomto období,“ upřesňuje Daněk.

Algoritmus indexu si asociace exportérů nechala prověřit od expertů České národní banky. Podle analytika Davida Marka ze společnosti Patria Finace by nový exportní index mohl manažerům pomoci.

„Tvorba podobných kompozitních ukazatelů je ve světě v celku obvyklá. V České republice je jich prozatím spíš jako šafránu. Uvidíme, jestli se uchytí. Každopádně určitou vypovídací schopnost mít může. Samozřejmě profesionální ekonomové mají své vlastní nástroje a používají trochu sofistikovanější metody. Ale pro širší veřejnost může tento ukazatel mít skutečně určitý význam,“ poznamenal Marek.

Na trutnovském exportním fóru se ale hodně mluvilo o státní podpoře vývozu. Politiku českých vlád kritizoval například generální ředitel textilky Svitap Svitavy Jan Heřmanský. „Dvacet let posloucháme, jak se exportu pomáhá. Ale pomoci nikde víceméně vidět nejsou. A skutečně export, který se dělá, tak se dělá v podstatě bez pomoci. A pomoci jsou většinou vynaloženy neúčelně,“ dodává majitel firmy, která zaměstnává 600 lidí a víc než polovinu produkce technických textilií vyváží do celého světa.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme