Facebook dostal třímiliardovou pokutu, poskytl zavádějící informace

Americká internetová společnost Facebook dostala od Evropské komise pokutu 110 milionů eur, tedy v přepočtu bezmála tři miliardy korun. Firma podle komise poskytla nesprávné a zavádějící informace k jejímu vyšetřování převzetí aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp. Rozhodnutí nemá vliv na schválení transakce z roku 2014.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Výše pokuty je podle názoru unijní exekutivy proporční, má ale také dostatečný odrazující účinek.

„Komise musí být schopna přijímat rozhodnutí o dopadech spojování firem na hospodářskou soutěž na základě úplné znalosti přesných faktů," zdůraznila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

WhatsApp není bezpečný, varují odborníci. K šifrovaným zprávám se může dostat někdo cizí

Číst článek

Facebook za převzetí aplikace WhatsApp v roce 2014 zaplatil zhruba 22 miliard dolarů, tedy asi 573 miliard korun. Společnost tehdy uvedla, že není schopna automaticky propojovat účty uživatelů Facebooku a WhatsAppu. Loni v srpnu ale WhatsApp aktualizoval své podmínky a uživatelům oznámil, že bude s mateřskou společností Facebook sdílet více jejich informací, včetně telefonních čísel.

Komise zjistila, že v rozporu s prohlášeními firmy z roku 2014 existovala už v té době technická možnost automatického propojování uživatelských účtů Facebooku i WhatsAppu a zaměstnanci Facebooku si toho byli vědomi.

Věc komise začala prověřovat v prosinci, pokutu mohla udělit až do výše jednoho procenta ročních tržeb. V tiskové zprávě unijní exekutiva uvedla, že Facebook porušení pravidel uznal a spolupracoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme