Zuckerberg by měl skončit v roli šéfa Facebooku, žádají investoři. Na jeho sesazení jim ale chybí hlasy

Několik významných veřejných investorů se začalo dožadovat sesazení Marka Zuckerberga z role prezidenta Facebooku. Píše o tom The Independent. Jejich žádost přitom přichází v době, kdy má Facebook potíže se záplavou událostí, kdy došlo k porušení bezpečnosti. Hlasování by mělo proběhnout v květnu 2019, ale bude spíše symbolické, neboť Zuckerberg vlastní šedesát procent hlasů.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg | Zdroj: Reuters

Zuckerbergovo odstoupení z role prezidenta předsednictva společnosti požadují významní investoři společnosti včetně veřejných penzijních fondů a státních úředníků.

Facebook přiznal, že sdílel data uživatelů s čínskými výrobci telefonů

Číst článek

„Toto je pro vedení firmy nejlepší možný postup, který bude v zájmu investorů, zaměstnanců, uživatelů a naší demokracie,“ píše se v dokumentu na webu Trillium Asset.

Investoři zastávají názor, že je struktura vedení Facebooku ohrožuje a měla by se změnit tak, aby se podobala té v dalších velkých technologických společnostech, jako jsou Google, Microsoft a Apple, které mají role výkonného ředitele obchodní společnosti (CEO) a prezidenta samostatně odděleny. Zuckerberg v současnosti zastává obě tyto pozice.

„Facebook v naší společnosti a ekonomice hraje mimořádně velkou roli. Mají společenskou a finanční zodpovědnost na tom, aby byli průhlední – proto požadujeme nezávislost a odpovědnost v jejich zasedací místnosti,“ uvedl Scott Stringer, ze společnosti New York City Pension Funds.

Mocný jako diktátor

Facebook má další problémy. Irská komise ho začala vyšetřovat kvůli porušení GDPR

Číst článek

Návrh bude předložen k hlasování na výročním setkání investorů v květnu 2019. Média však píšou, že bude velmi symbolický vzhledem k tomu, jakou kontrolu má Zuckerberg nad předsednictvem společnosti. Vlastní 60 % hlasů a žádný z předchozích pokusů o jeho sesazení neprošel.

Jeho vláda nad Facebookem proto byla již dříve přirovnána k diktátorství, protože vlastní většinu volebních práv ve firmě.

„Nezávislý prezident v radě je základem k tomu, aby se Facebook posunul ze současného chaosu a znovunavázal důvěrný vztah s Američany a také s investory,“ uvedl Stringer.

mat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme