Nejdražší příspěvek na facebooku? Hodnota firmy po jeho zveřejnění spadla o 70 miliard korun

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg informoval minulý týden ve svém statusu o změnách, které tuto sociální síť čekají. A burza na jeho vyjádření zareagovala. Akcie firmy klesly za čtyři dny o 4,5 procenta. Hodnota společnosti tak spadla o v přepočtu 70 miliard korun.

Palo Alto Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg | Zdroj: Reuters

Facebook podle svého zakladatele Marka Zuckerberga změní svůj program tak, aby se lidem zobrazovalo víc příspěvků od jejich přátel a méně dalšího obsahu. Zároveň chce, aby lidé na síti jen pasivně nekonzumovali cizí příspěvky, ale psali vlastní příspěvky a zapojovali se do diskuse.

Zuckerberg ohlásil významné změny na Facebooku. Uživatelé uvidí více příspěvků přátel

Číst článek

Zuckerberg počítá s tím, že po změnách lidé na facebooku pravděpodobně stráví méně času. A to je hlavní důvod poklesu akcií na burze.

Na druhou stranu, pokud uživatelé budou na síti více aktivní, bude toho facebook o nich také více vědět. A podobná data jsou jeho hlavním kapitálem. Zuckerbergovi se tedy ve finále může jeho krok vyplatit.

Facebook chce omezit zobrazování příspěvků od různých společností a skupin, které je na sociální síť dávají zadarmo a jejich šíření závisí na aktivitě uživatelů, kteří je předávají svým přátelům.

Opatření se dotkne také médií, zejména těch, která jsou postavená na šíření svých zpráv přes sociální sítě. Jedním z cílů opatření je také zabránit šíření falešných zpráv a různých senzacechtivých titulků. Změna ale zřejmě povede k výraznému omezení zpravodajství jako takového.

Zkušenost ze Slovenska, kde sociální síť novinku loni testovala, ukazují propad facebookového dosahu mediálních zpráv až na čtvrtinu předchozích čísel. Naznačuje to průzkum, který provedl Denník N. A čím víc je konkrétní médium závislé na facebooku, tím hůř pro něj.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme