Těžké dny pro sociální sítě: Facebook čelí žalobě akcionáře, Twitter přišel o milion uživatelů

Akcionář sociální sítě Facebook podal žalobu na firmu a jejího generálního ředitele Marka Zuckerberga kvůli čtvrtečnímu propadu cen akcií o 19 procent. Mohla by to být první z mnoha žalob proti Facebooku, uvedla agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

New York/San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Facebook v Paříži

Logo společnosti Facebook v Paříži | Foto: Philippe Wojazer | Zdroj: Reuters

Akcionář James Kacouris obvinil Facebook, Zuckerberga a také finančního ředitele Davida Wehnera z porušování federálních zákonů o cenných papírech a chce status žaloby podané za více osob se stejným zájmem a blíže neurčené odškodné. Mluvčí Facebooku odmítla zprávu komentovat.

Akcie Facebooku se propadly o čtvrtinu. Jen Zuckerberg kvůli tomu přišel o 370 miliard

Číst článek

Podle Kacourisova obvinění měl Facebook a jeho šéfové učinit zavádějící prohlášení nebo selhali v tom, že neoznámili včas zpomalení růstu tržeb, pokles provozní marže a počtu aktivních uživatelů. Trhy pak byly „šokované“, když ve středu pravda vyšla najevo.

Akcionáři ve Spojených státech často žalují společnosti po nečekaném propadu cen akcií, zvláště pokud ztráta hodnoty je vysoká.

Facebook již čelí desítce žalob kvůli nakládání s údaji uživatelů.

Ve čtvrtek akcie největší sociální sítě na světě klesly o 19 procent, a zažily tak nejhorší den od vstupu na burzu v roce 2012. Tržní hodnota firmy se snížila zhruba o 120 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč), a Facebook se stal prvním podnikem v historii amerického akciového trhu, jehož tržní hodnota se během jediného dne propadla o více než 100 miliard dolarů. V pátek již propad nebyl tak výrazný, akcie oslabily o 0,78 procenta.

Milion pryč

Akcie sociální sítě Twitter v pátek oslabily o 20,5 procenta a zaznamenaly druhou nejvyšší ztrátu od vstupu na akciovou burzu v roce 2013. Důvodem bylo oznámení, že firma ztratila jeden milion měsíčních aktivních uživatelů a varování, že propad může dále pokračovat, protože ruší falešné účty. Twitter přitom současné oznámil, že ve druhém čtvrtletí vykázal rekordní zisk 100 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč) a v plusu je již třetí kvartál za sebou.

Peklo jsou ti druzí. A český twitter

Číst článek

Ve srovnání s předchozími třemi měsíci se měsíční počet aktivních uživatelů Twitteru snížil v období od března do června na 335 milionů. Analytici předpokládali, že se počet uživatelů naopak mírně navýší. Firma v pátek navíc uvedla, že ve třetím čtvrtletí by se počet uživatelů mohl snížit až na 330 milionů.

Příčinou poklesu počtu uživatelů jsou mimo jiné i nová evropská pravidla pro bezpečnost údajů. Twitter je ale již delší dobu stejně jako jeho větší konkurent Facebook pod tlakem kontrolních orgánů mnoha zemí. Ty je chtějí přimět, aby postupovaly přísněji proti falešným profilům, kterými se šíří spamy, politická propaganda a nenávistné projevy. Rušení falešných účtů má však negativní dopad na údaje o počtu uživatelů, tedy ukazatel, který investoři pozorně sledují a nejvíce si ho cení.

Ve stejném obdobím loňského roku firma hospodařila ještě se ztrátou 116,5 milionu dolarů. Tržby jí ve druhém čtvrtletí letošního roku stouply o 24 procent na 711 milionů dolarů. Analytici odhadovali tržby jen ve výši 696 milionů dolarů.

V procentním vyjádření byl páteční pokles Twitteru vyšší, než propad Facebooku o den dříve. Tržní hodnota Facebooku je však výrazně vyšší. Twitter za poslední rok zdvojnásobil svoji tržení hodnotu, protože se stal ziskový, a investoři ocenili také snahy firmy v oblasti živých videopřenosů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme