Facebook vytvořil program na cenzuru příspěvků. Chce se dostat na čínský trh, píše N.Y. Times

Společnost Facebook vyvinula software na cenzuru příspěvků. Snaží se tak znovu proniknout na miliardový čínský trh, na kterém je od roku 2009 blokovaný. Informuje o tom list New York Times. Facebook je aktuálně největší sociální síť na světě. Funguje v mnoha zemích a celkem v 84 jazykových mutacích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel a ředitel společnosti Mark Zuckerberg

Zakladatel a ředitel společnosti Mark Zuckerberg | Zdroj: Reuters

Nový cenzorský program umožňuje blokovat zobrazování vybraných informací ve specifických zeměpisných oblastech. Informaci listu New York Times potvrdili někteří současní i bývalí zaměstnanci firmy, kteří si ale nepřáli být jmenováni.

Vývoj softwaru podle listu podpořil i zakladatel a současný ředitel společnosti Mark Zuckerberg. Facebook informaci oficiálně nepotvrdil, ale ani nepopřel. „Zajímáme se o Čínu a věnujeme čas tomu, abychom o této zemi více věděli a lépe jí rozuměli,“ uvedla mluvčí společnosti.

„Ohledně přístupu k Číně jsme ale neučinili žádné rozhodnutí. Právě teď se zaměřujeme na pomoc čínským podnikům při expanzi na nové trhy mimo Čínu s využitím naší inzertní platformy,“ dodala mluvčí podle agentury Reuters.

Zmíněné zdroje také dodaly, že sociální síť nechce vyvinutý nástroj sama používat, ale nabídnout ho dalším subjektům. Číňané by tak mohli kontrolovat témata a příspěvky na sociální síti a rozhodovat, zda se objeví na zdi jiných uživatelů.

Sociální sítě se s cenzurou potýkají dlouhodobě

Facebook v Číně ještě před několika lety fungoval. Peking ho ale v roce 2009 po nepokojích v autonomní oblasti Sin-ťiang zakázal. Sociální síť lidé využívali ke komunikaci a šíření informací včetně těch o nepokojích a Pekingu vadilo, že nad nimi neměl kontrolu.

Na Facebook se tak v současné době Číňané sice dostanou, musí se ale připojovat přes virtuální sítě a obcházet čínský vládní firewall.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg představil chatovacího robota | Foto: Reuters

Kromě Facebooku nemohou Číňané oficiálně používat ani Twitter nebo Google. Obě společnosti už dříve odmítly požadavky tamní vlády na cenzuru.

Na druhou stranu profesní sociální síť LinkedIn s omezením svého obsahu souhlasila. Problémy s cenzorským úřadem má ale LinkedIn zase v Rusku, které před časem začalo jeho internetové stránky blokovat.

Zuckerberg běhal v Pekingu a umí čínsky

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg i další řídící pracovníci se dlouhodobě snaží předcházet si čínské úřady. Zuckerberg, jehož manželka je čínského původu, se letos setkal s čínským pověřencem pro otázku propagandy a navzdory dusivému smogu se v březnu vydal na kondiční běh v centru Pekingu.

„Je skvělé být opět v Pekingu! Zahájil jsem svou návštěvu během přes náměstí Tchien-an-men, kolem Zakázaného města a přes Nebeský most," napsal tehdy na svém profilu šéf Facebooku a přidal fotografii. Kritici kromě smogu upozorňovali také na to, že se nechal vyfotit na místě, kudy v roce 1989 projížděly v rámci potlačení tehdejších protestů tanky.

Zuckerberg se také učí čínsky. V říjnu 2014 ohromil publikum na pekingské univerzitě, když půl hodiny dokázal odpovídat na otázky v čínštině.

Během jedné diskuze se zaměstnanci pak šéf této sociální sítě dokonce řekl, že „pro Facebook je lepší být prostředkem umožňujícím konverzaci, i když není úplná“. Facebook přikročil k omezení svého obsahu i v jiných zemích, například v Turecku, Pákistánu nebo Rusku.

Anna Jadrná, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme