Americká obchodní komise opět žaluje Facebook. Chce, aby prodal aplikace Instagram a WhatsApp

Americká Federální obchodní komise ve čtvrtek podala novou antimonopolní žalobu na americkou internetovou společnost Facebook. Komise tvrdí, že Facebook zneužívá své dominantní pozice na trhu k potlačování konkurence. Facebook novou žalobu označil za bezpředmětnou.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Facebook

Další žaloba na sociální síť Facebook | Foto: Johanna Geron | Zdroj: Reuters

Původní verzi žaloby Americké Federální obchodní komisi soud v červnu odmítl. Nová verze žaloby nadále zahrnuje obvinění, že Facebook využil převzetí aplikací Instagram a WhatsApp k posílení svého monopolního postavení.

Americké úřady neuspěly se žalobou na Facebook. Neprokázaly, že má monopolní sílu, konstatoval soud

Číst článek

Komise také stále usiluje o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook aplikace Instagram a WhatsApp prodal.

Nová žaloba, která má 80 stránek podle ní obsahuje rovněž dodatečná data a důkazy podporující vznesená obvinění. Společnost Facebook na twitteru uvedla, že upravenou žalobu komise studuje a že se k ní brzy vyjádří.

Původní žaloba měla pouze 53 stránek. „Ačkoli Facebook vyvolává velkou nespokojenost mezi zákazníky, dosahuje po dlouhou dobu enormních zisků, což naznačuje, že má monopolní sílu a že jeho konkurenti v oblasti sociálních sítí nedokážou překonat vstupní bariéry a ohrozit jeho dominanci,“ cituje agentura Reuters z nové verze žaloby.

Pokuta Evropské komise pro automobilové giganty: 875 milionů za kartel omezující vývoj kontroly emisí

Číst článek

Společnost Facebook nicméně tvrdí, že její úspěch je důsledkem popularity jejích produktů a služeb. Ve čtvrtečním prohlášení firma uvedla, že nová žaloba stejně jako původní verze neprokazuje její monopolní postavení.

„Budeme náš podnik dál energicky bránit,“ dodala. Upozornila rovněž, že převzetí aplikací Instagram a WhatsApp byla již před lety přezkoumána a schválena.

Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Aplikaci pro sdílení fotografií Instagram koupil v roce 2012 a komunikační aplikaci WhatsApp v roce 2014.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme