Falešní obchodníci z Číny okrádají české firmy. Podniky už přišly o miliony korun

Počet falešných obchodníků z Číny roste. Cílem podvodů se stále častěji stávají české firmy. Asociace malých a středních podniků proto zveřejnila takzvaný Chinese Blacklist. Na černém seznamu se ocitlo téměř třicet podvodných firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podvodné firmy například rozešlou e-mail s údajně výhodnou nabídkou a vyžadují platbu předem. Jenže po zaplacení materiál nedorazí. Podobné případy se už objevily v loňském roce.

Třeba východočeská firma si objednala z Číny fólie, místo nich ale přišel levný prací prášek.

„My jsme vzali jeden kamion nebo kontejner, doplatili jsme fakturu, a když ten kontejner dorazil, tak k našemu překvapení v něm nebyla folie, ale byly tam otřesné staré palety, půlka rozsypaná, a byl tam nějaký bílý prášek,“ potvrdil před časem majitel podniku pan Josef.

Obaly ani peníze firma doteď neviděla. Vyjádřit se k případu už ale odmítla. Napálených firem, které přicházejí kvůli fingovaným obchodům o statisíce korun, přibývá - k dnešnímu dni jich je skoro padesát.

'Objednávky na míru'

Falešní obchodníci cílí hlavně na výrobní podniky, které nakupují průmyslový materiál. Podvodníci si zjistí, s čím firma podniká a vytvoří takzvanou objednávku na míru. Často to jsou palety, obaly nebo třeba dárkové krabice.

Objevují se ale i fingovaní odběratelé, kteří naopak u českých firem zboží objednávají.

„Existuje čínský odběratel, který se prokáže krásnými webovými stránkami a řekne si o zajímavý kontrakt. A součástí toho kontraktu je i vynucená částka například na podporu marketingu, na podporu certifikací. Případně si řekne i o peníze pro úplatky různým úředníkům,“ potvrzuje předseda Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček.

Odhalit podvodný záměr většinou nebývá snadné, protože webové stránky a samotná komunikace čínských firem je často na profesionální úrovni.

Jednání s čínskou ambasádou

Asociace malých a středních podniků proto vytvořila zmíněnou černou listinu čínských firem podezřelých z podvodu. Asociace navíc jedná s velvyslanectvím Čínské lidové republiky s cílem důkladného prošetření.

Pokud firmy chtějí uzavřít zahraniční obchod, ale s danou společností nemají zkušenosti, neměly by přistoupit na platbu předem. Důležité je taky vyžádat si takzvaný referenční list, ve kterém je jasně uvedeno, komu a kdy firma v minulosti dodávala zboží.

mta, Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme