Falešných bankovek a mincí přibývá, nejčastěji se padělají pětiset a tisícikoruny

Počet zadržených falešných bankovek a mincí roste. Jen Česká národní banka zabavila během prvního letošního pololetí 1480 padělaných kusů. Tedy o desítky bankovek a mincí víc než za stejné období loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto)

Padělky, padělané peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Padělatelé falšují nejčastěji českou korunu. Česká národní banka zadržela přes osm set kusů bankovek a mincí. Oproti minulému roku vzrostl počet padělků eur, dokonce více než dvojnásobně. Celkem jich centrální banka zabavila skoro 600 kusů.

A podvodníci padělají také dolary, kterých bylo za prvních šest měsíců kolem stovky kusů. Přitom vůbec nejvyšší počet zadržených padělků zaznamenala Česká národní banka v roce 2003 - tehdy jich bylo přes jedenáct tisíc kusů.

Lidé by měli být nejvíce pozorní u bankovek v hodnotě tisíc a pět set korun, které jen loni tvořily tři čtvrtiny všech zadržených padělaných a pozměněných českých bankovek.

Podle expertů centrální banky ale nejsou falzifikáty české měny nijak propracované. Většinou na nich chybí ochranné prvky nebo jsou jen nekvalitně napodobobené. Podvodníci je totiž často tisknou na inkoustových tiskárnách.

To ale neplatí u cizích měn, jako jsou třeba eura nebo dolary. Kvalita takových padělků bývá mnohem vyšší. Nejčastěji padělatelé vyrábějí bankovky s hodnotou 20 a 50 eur. Podle údajů Evropské centrální banky stáhli z oběhu zhruba 331 tisíc falešných eurobankovek, a to jen za první půl rok.

Ochranné prvky a bankovní papír

Laiků k rozeznání falzifikátů mohou pomoci ochranné prvky - jako je třeba proužek, na kterém by měl být vidět mikrotext. Vodoznak a soutisková značka je zase vidět proti světlu. Papír je navíc specifický na omak. Bankovky nejsou hladké. U nejnovějších vzorů bankovek ochranný proužek mění barvu.

Pokud má někdo podezření, že v ruce drží padělané peníze, má právo je odmítnout. Když už je ale přijme, nesmí s takovou bankovkou nikde platit - je to totiž trestné.

Česká národní banka má navíc i mobilní aplikaci. Přímo v telefonu si lidé můžou ověřit pravost bankovky.

Padělané bankovky a mince zadržené ČNB | Foto: Michal Jindra

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme