Farmáři se kvůli náhradě za BSE chtějí soudit

U soudu se chtějí domáhat náhrady za utracené krávy družstva z Košťálova a Libštátu na Semilsku. Kvůli nákaze tzv. nemocí šílených krav museli tamní farmáři vybít více než 250 kusů. Pojišťovna jim však nyní nechce peníze vyplatit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

Pojišťovna usoudila, že škoda nevznikla nahodilou událostí a že poražená zvířata bylo možné zpracovat. Proto družstva peníze z pojistky nedostanou, potvrdil mluvčí Hasičské vzájemné pojišťovny Tomáš Fomenko. "Po proběhlé medializaci jsem teď vydali naše vyjádření o zamítnutí té likvidace."

Zemědělcům proto nezbude nic jiného, než se obrátit na soud. "Po dobrém to nejde, jak to vypadá," tvrdí předseda Agrodružstva vlastníků Libštát Jaroslav Podzimek. "Nám nic jiného nezbývá, protože oni se o tom vůbec nechtějí ani bavit."

Pokud pojišťovna názor nezmění, žalobu chce podat příští týden. Družstva vyčíslila škodu dohromady asi na 4 a půl milionu korun. Peníze chtějí použít na obnovu stád.

Sedmý případ tzv. nemoci šílených krav v Česku se objevil loni v říjnu u mladé dojnice patřící společnosti Zeos v Lomnici nad Popelkou. Preventivní porážky pak zasáhly další čtyři podniky. Celkem veterináři nechali utratit 874 krav.

Marika Táborská, Milan Brunclík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme