Farmáři upozornili v Berlíně i Bruselu na svou svízelnou situaci

Kolona stovek traktorů německých zemědělců dnes byla k vidění v centru Berlína. Tisíce nespokojených zemědělců tam spolkové vládě daly najevo, aby se jejich svízelnou situací začala konečně zabývat. S existenčními problémy teď bojují hlavně chovatelé dojného skotu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace zemědělců v Bruselu

Demonstrace zemědělců v Bruselu | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

"Férová výkupní cena mléka by měla být alespoň 40 centů za litr, pokud máme udržet vysoký standard německého mléka. Naše mlékárna teď ale vyplácí jen 26 centů," uvádí dolnosaská rolnice Cornelia Möllerová.

"To je záležitost našeho státu. Francouzi a Holanďané neplatí ani čtvrtinu toho, co my," rozčiluje se Otto Onken, který přijel protestovat až z Fríska.

Na mítink se odvážila přijít i spolková ministryně zemědělství Ilse Aignerová, ovšem její slova většinou zanikla v pískotu nespokojených rolníků.

Kancléřka Angela Merkelová už minulý týden naznačila, že se její kabinet chystá pomoci chovatelům dojného skotu. Ti masivně doplácejí na nízké ceny mléčných výrobků v diskontních řetězcích. V úvahu připadají mimořádné úvěry, státní garance a ve hře jsou dokonce i daňové úlevy u takzvané zemědělské nafty.

Německý rolnický svaz má ale dojem, že v ohrožení jsou i další zemědělská odvětví. Po spolkové vládě žádá přijetí obdobného podpůrného balíčku, z jakého se už těší německý průmysl.

Protestovalo se i v Bruselu

Zemědělci protestovali i před sídlem evropských institucí v Bruselu. Producentům mléka se nelíbí příliš nízká cena jejich artiklu. Požadují proto snížení kvót na jeho produkci. Tím by se na trh dostalo méně mléka a jeho cena by stoupla.

Brusel je zvyklý na tisícové protesty zemědělců. Dnešní akce několika desítek mlékařů tak život euroúředníků moc nenarušila. V Bruselu se dnes sešli unijní ministři zemědělství. Český ministr Jakub Šebesta ale nechtěl komentovat možné snížení kvót ani protesty mlékařů.

Unie už mlékaře podporuje tím, že jim přispívá na vývoz jejich produkce do zahraničí. Vykupuje od nich také určité množství mléka, které se jim nepodaří prodat.

Přečtěte si také:
Jaké dopady bude mít rozhodnutí OSN o omezení zemědělských dotací ve vyspělých zemích pro farmáře v EU?
Pětice německých farmářek ukončila protestní hladovku kvůli cenám mléka
Kvůli cenám mléka znovu hrozí protesty farmářů

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme