Farmářské trhy se naplno rozjedou v příštím roce

V Česku chybí sedláci, kteří by mohli prodávat své produkty na farmářských trzích. Dnes na to upozornila Asociace soukromého zemědělství. Můžou za to údajně příliš přísná tuzemská pravidla, která před zhruba sedmi lety odradila farmáře, aby investovali do finančně náročných malovýroben, a teď proto nestíhají včas odpovědět na stále rostoucí poptávku spotřebitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy

Farmářské trhy | Foto: Ivana Veselková | Zdroj: Český rozhlas

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík se domnívá, že českým sedlákům brání v tom, aby se naplno zapojili do stále oblíbenějších farmářských trhů jen časová prodleva.

„Celý problém má časový prokluz, protože fenomén farmářských trhů se začal rozvíjet někdy v loňském roce, řekněme od loňského jara, a sedláci si teprve s ročním zpožděním připravují svoje osevní postupy a zastavují určité druhy zvířat. Teprve od roku 2012 by teoreticky mohli v plné kráse obsadit farmářské trhy,“ říká Josef Stehlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík mluví o dodávkách produktů od soukromých zemědělců na farmářské trhy ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Dodává, že Asociace soukromého zemědělství je prakticky od počátku v kontaktu s pořadateli farmářských trhů, takže ví, že je pro pořadatele stále větší problém zajistit produkty v požadovaném množství od malovýrobců a malopěstitelů. Problém je podle jeho slov také se zajištěním stálého přísunu produktů, po nichž je ze strany spotřebitelů poptávka, alespoň po dobu sezóny.

Josef Stehlík potvrdil, že pro sedláky je výhodné prodávat na farmářských trzích, protože se nemusejí s obchodníky dělit o marži.

„Je to tak trochu vyslyšené volání určité části sedláků, kteří prostě volali po tom, aby jim byl umožněn vstup přímo na trh, to znamená buď prostřednictvím farmářských trhů anebo prostřednictvím prodejů ze dvora,“ vysvětluje Josef Stehlík.

To byl podle jeho slov také důvod, který vedl Asociaci soukromého zemědělství k tomu, aby začala usilovat o to, aby se snížily legislativní požadavky například na malé potravinářské provozovny, na něž byly od roku 2004 kladeny stejné požadavky jako na velké výrobce.

„Teď se snažíme vyvíjet aktivitu, aby se tento handicap pokusili naši sedláci a zpracovatelé a dodavatelé dohnat,“ doplňuje Josef Stehlík.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme