Farmářům se nelíbí nízké výkupní ceny mléka. Krizi projednají ministři EU

Výkupní ceny mléka klesají už téměř dva roky, a farmáři se tak dostávají do obrovských ztrát. Krizi proto budou dnes řešit v Bruselu ministři zemědělství Evropské unie. Čeští farmáři od státu chtějí například nové dotační programy na mléko a další finanční podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko (ilustr. obr.)

Mléko (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Výkupní ceny mléka klesají pod úroveň výrobních nákladů. Zemědělci kvůli tomu jen od začátku roku přišli o 3 až 4 miliardy korun, tvrdí Agrární komora.

Podle ní za to může ruské embargo na dovoz potravin z Evropské unie a také zrušení unijních mléčných kvót. Prezident komory Miroslav Toman kritizuje i supermarkety za to, že zvýhodňují zboží ze svých mateřských zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč si čeští farmáři stěžují kvůli obchodu s mlékem, zjišťovala redaktorka Zuzana Petráňová

„Snaží se ho prodávat levněji, tak aby samozřejmě pomohly firmám z mateřských zemí oproti těm našim. A čeští potravináři jsou diskriminováni, co se týká prodeje potravinářských výrobků na českém trhu,“ řekl Českému rozhlasu Toman.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ale kritiku odmítá. Podle prezidentky Marty Novákové by se farmáři měli nejdřív obrátit na zpracovatele.

„Obchodníci nakupují až od zpracovatelů. A od zpracovatelů nakupují podle podmínek, které jim zpracovatelé nabízejí. Tam není vůbec žádná přímá vazba na farmáře jako takové,“ poznamenala Nováková.

Farmáři kvůli krizi požadují pomoc od státu. Chtějí na mléko nový dotační program, nebo aby stát rychleji vyplácel podporu pro méně příznivé oblasti, jako jsou hory. Podle ministerstva zemědělství ale na opatření zatím chybí peníze.

Vyhlídky producentů mléka v Evropě jsou prý ale z dlouhodobějšího hlediska dobré, protože poptávka po jejich výrobcích poroste. Tvrdí to alespoň eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan.

Teď ale ceny klesly kvůli ruskému zákazu dovozu mléčných výrobků z unie i kvůli tomu, že mléka je na světových tvrzích nadbytek. V poslední době se totiž snížila poptávka v Číně. Evropská komise dnes proto nejspíš představí návrhy na podporu zasažených zemědělců.

Jurečka: Stabilizaci mohou přinést unijní intervenční nákupy

„Myslím, že situace je dneska opravdu už velice vážná,“ řekl Českému rozhlasu z Bruselu ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL).

Přehrát

00:00 / 00:00

Intervenční nákup může být rychle spuštěn, řekl ČRo ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL)

„Zemědělci v ČR vyrábějí mléko se ztrátou zhruba koruny, až koruny padesát na jednom litru. A je třeba si uvědomit, že meziročně výkupní cena poklesla skoro o 25 procent v ČR. A jsou státy, které jsou na tom v unii i hůře.“

„A ceny v obchodech se zdaleka nesnížily o takovou hodnotu. Evidentně na situaci také někdo vydělává,“ poznamenal Jurečka.

Intervenční nákup mléka řadí mezi opatření, které může pomoci v krátké době. Podle Jurečka může být intervenční mechanismus spuštěn během jednoho týdne.

„A je dost možné, že opatření nemusí být ani naplněno. To znamená, že se výrobky nemusejí začít vykupovat, ale trh na to zareaguje tím, že si uvědomí jak obchodníci, tak zpracovatelé, že je tady nějaká minimální hranice, u které budou muset soupeřit právě s intervenčním mechanismem.“

„A tudíž bychom mohli dokázat stabilizovat trh mléka a trh obrátit,“ doufá ministr zemědělství Marián Jurečka.

Ondřej Houska, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme