FED nespustí třetí kvantitativní uvolňování. Stav ekonomiky zřejmě není kritický

Americká centrální banka oznámila včera večer po dvoudenním jednání, že nezačne s třetím kolem kvantitativního uvolňování. Potřetí tedy FED už peníze navíc nevytiskne a ekonomiku bude dál podporovat v rámci akce Twist.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar

Dolar | Foto: Emanuel Macoun

Analytici očekávali, že FED k uvolňování přistoupí. Americká ekonomika podle analytiků Goldman Sachs v poslední době vyslala znepokojivé signály – zhoršily se HDP, nezaměstnanost i inflace.

„Myslím, že si banka šetří munici na to, až se situace případně ještě zhorší,“ říká analytik finančního trhu z České spořitelny Luboš Mokráš. FED podle něho naopak zhodnotil, že situace americké ekonomiky ještě není tak vážná, aby bylo nutné přistoupit ke třetímu kolu kvantitativního uvolňování. Ani inflace neklesla tak kriticky.

Centrální banka naopak prodloužila akci Twist, v jejímž rámci nakupuje dluhopisy s dlouhou splatností na pět let a prodává dluhopisy s krátkou splatností do tří let. Snižuje tím výnosy na dlouhém konci výnosové křivky a pomáhá celé ekonomice zlevňováním úvěrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Taktiku FEDu vysvětlil ve Světě o osmé analytik finančního trhu z České spořitelny Luboš Mokráš

Mokráš se obává, že taková podpora však stačit. Bude podle něj nutné řešit fiskální problémy Spojených států, které se mají ke konci roku zhoršovat.

„Hrozí, že budou provedeny automatické škrty od začátku příštího roku v poměrně značném rozsahu, což by ekonomiku hodně poškodilo. Je nutné, aby se demokraté a republikáni po prezidentských volbách dohodli na tom, jak budou řešit fiskální problémy, aby to ekonomiku vážně nepoškodilo,“ varuje.

Dopad programu Twist, do kterého chce FED vložit dalších 267 miliard dolarů, vidí Mokráš jako velmi mírný a nedostatečný.

„Operace Twist probíhá už řadu měsíců a nedá se říct, že by nějakým výrazným způsobem ovlivňovala americkou ekonomiku. Dá se odhadnout, že je ekvivalentní zhruba snížení úrokových sazeb o 15 až 20 bazických bodů a v situaci, v jaké je americká ekonomika, to není mnoho,“ dodává.

Pozitivním dopadem operace Twist je však bezesporu částečné uklidnění trhů. FED totiž přislíbil, že americkou ekonomiku v případě zhoršení jejích podmínek podpoří.

Markéta Bartošová, Lucie Maňourová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme